Amarok

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Amarok and the translation is 49% complete.
Outdated translations are marked like this.
Amarok is een muziekspeler van de KDE-gemeenschap

Amarok is een gratis, cross-platform, veelzijdige en krachtige muziekspeler met vele functies. Het maakt eenvoudig beheer van je muziekverzameling mogelijk, haalt automatisch informatie en cd-hoezen op en heeft ingebouwde integratie van diensten als Jamendo, Last.fm, Magnatune en Librivox. Amarok kan ook volledig aangepast worden, zodat gebruikers altijd een muziekspeler hebben die perfect is voor hun behoeften. De laatste release is versie 2.3.1

Als u nog niet bekend bent met Amarok, dan wilt u misschien een blik werpen op de pagina Snel aan de slag met Amorak.

Tip

Klik op de afbeelding om een grotere versie te bekijken

==Interface


Amarok heeft normaal een interface opgebouwd uit drie panelen.


Het linker paneel (Media bronnen)

In het Media bronnen paneel aan de linkerkant heb je toegang tot je lokale muziekverzameling, maar ook tot andere diensten: Lokale Muziek bovenaan, dat de primaire interface is voor je lokale verzameling, en aangesloten media zoals mp3-spelers en CDs. Er is een deel voor alle Internetdiensten die u heeft aangezet. Hier kunt u zoeken door lijsten van radiostations en podcasts; luister ernaar of meld je aan, gebruik je last.fm account, koop muziek in online winkels zoals Magnatune, download muziek van onafhankelijke artiesten via Jamendo, of kies uit een van de andere diensten. In het Afspeellijstengedeelte kan je Dynamische Afspeellijsten maken en gebruiken, toegang krijgen tot je Opgeslagen Afspeellijsten en gebruik maken van de Automatische Afspeellijst Generator. In het Bestanden deel kan je gebruik maken van de ingebouwde verkenner en in het Podcasts deel kan je de podcasts die je volgt luisteren.

Het middelste paneel

Dit is waar alle informatie word getoond. Het middelste paneel bevat 3 applets die worden dynamisch worden aangepast om informatie weer te geven over het liedje dat nu word afgespeelt. Je kan de waardering en score zien, en ook hoe vaak je het liedje hebt afgespeelt. De Lyrics applet laat de songtext van het huidige lied zien en er is een applet om informatie over de artiest te krijgen van Wikipedia. Meer applets kunnen worden toegevoegd, verwijderd of ander gesoorteerd met de applet bar onder aan het paneel.

Het rechter paneel (Afspeellijstweergave)

Amarok heeft de meest configureerbare afspeellijst van alle muziekspelers die er bestaan. Het geeft U de mogelijkheid om deze vorm te geven zoals jij dat het beste vind. Om te beginnen, zijn er 3 standaard afspeellijst lay-outs die U kunt gebruiken als startpunt voor het creeëren van lay-out die geheel aan uw wensen aan te passen. Je kan een afspeellijst dynamisch laten genereren met verschillende basissen, of met de automatische afspeelijst generator, willekeurig afspelen of herhalen, liedjes in de wachtrij zetten en huidige lijsten bewaren voor later.

Functies

Muziek Afspelen

Amarok ondersteunt de meeste populaire formaten voor muziekbestanden. De ondersteunde formaten hangen af van de codecs en het audiobackend die uw systeem gebruikt. Daarnaast is er ondersteuning voor afspeellijsten — u kunt zoveel afspeellijsten maken, opslaan en laden als u wilt.

Apparaat ondersteuning

Amarok biedt ondersteuning voor een grote verscheidenheid aan media-apparaten, zoals iPods, MTP- en UMS-apparaten.

De knop Weergave samenvoegen bovenaan de verzameling laat u verzamelingen samenvoegen. Dit betekent dat liedjes uit uw lokale verzameling, van uw audio-CD, mp3-speler enzovoorts samen in één gebundelde verzameling getoond zullen worden. Met deze knop kunt u ook weer makkelijk terugggaan naar het gescheiden tonen van verzamelingen.

Aanpasbare contextweergave

De Contextweergave, het middengedeelte van Amarok, kan automatisch informatie van internet ophalen en weergenven over het nummer dat Amarok aan het afspelen is (zoals covers, songteksten of Wikipedia informatie). Dit is een van de unieke eigenschappen van Amarok.

Meer Internetdiensten

Amarok opent de poort naar een rijke multimedia-ervaring op het internet.
  • Laat u, waar ook ter wereld, uw muziek beluisteren door de interfaces voor services als Ampache music servers en mp3tunes lockers.
  • U kunt muziek van Magnatune beluisteren en kopen.
  • Met de Jamendo service kunt u muziek beluisteren en downloaden van onafhankelijke artiesten die u kunt steunen met donaties.
  • Met de geïntegreerde last.fm-functionaliteit kunt u uw nummers scrobblen, last.fm-features zoals statistieken en ranglijsten gebruiken en subscribers kunnen naar radiostreams aangepast aan hun muzieksmaak luisteren — allemaal vanuit Amarok.

En dat is nog maar het begin — u kunt zelfs nog meer internetservices toevoegen met de Script Manager.

Information

There are many scripts available through the scripts manager. Go to Settings -> Configure Amarok... -> Scripts -> Manage Scripts and browse the list of available scripts. You can narrow the choices by entering a phrase in the search box. When you have found a script that you want to try, just click the Install button next to it. The next time you run Amarok, you will find the script listing a number of streams in the Internet section of the Media Sources pane.


Script Beheer

Scripts zijn add-ons waarmee u Amarok’s functionaliteit met innovatieve hulpmiddelen uit kunt breiden. Met de Scriptbeheerder kunt u deze scripts beheren (installeren / deïnstalleren en activeren / deactiveren van scripts die u al hebt). U kunt ook de Meer scripts ophalen-optie gebruiken om nieuwe scripts te downloaden die gemaakt zijn door andere gebruikers.

Hoesbeheerder

U kunt door uw muziekverzameling bladeren met de handige Hoesbeheerder die albumcovers laat zien, covers uit verschillende bronnen downloaden of Amarok automatisch op internet laten zoeken.

Waarderingen en scores

U kunt uw voorkeuren voor de nummers invoeren door ze een waardering te geven. Amarok ondersteunt ook ½⋅✩. Daarnaast kan Amarok een score (een soort geschatte waardering) berekenen op basis van zaken als hoe vaak u een nummer beluistert of overslaat.

Pop-Up Dropper

Dit is een innovatieve interface die contextuele opties biedt (zoals de opties die u in een rechtsklik-menu vindt) waar u een nummer op kunt slepen. Sleep een nummer naar het context view venster en zie de Pop-Up Dropper verschijnen!

Configureerbare afspeellijstweergave

De afspeellijst die geladen is, is erg aanpasbaar en kan informatie over de nummers weergeven zoals u dat wilt. Als u gewend bent aan de Spreadsheetweergave zoals in Amarok 1.x en andere muziekspelers, dan kan dat ook! Met de Afspeellijstweergave kunt u de afspeellijst ook opslaan of exporteren.

Dynamische afspeellijsten

Amarok laat u gewogen willekeurige afspeellijsten maken die exact (Proportioneel schema) of ongeveer (Vaag schema) aan bepaalde criteria voldoen. U kunt bijvoorbeeld een afspeellijst maken die willekeurig gevuld wordt met nummers die allemaal een waardering hebben van meer dan 3 sterren en ongeveer gemaakt zijn rond het jaar 1967!

Afspeelversterking

Amarok ondersteunt het label Afspeelversterking in muziekbestanden en past daarmee automatisch het volume van het nummer.

Herontdek uw muziek!

Hints, tips en veelgestelde vragen

  • You may find an answer in the FAQ's page.
  • You can also get direct support in the #amarok channel on the irc.freenode.net network Please ask your question and be patient, as soon as somebody is around who can help you will get an answer. There also are localized channels, please have a look at #amarok.de for questions in German and #amarok.fr for questions in French as well as #amarok.es for questions in Spanish.

Meer informatieSupport for this application can be found from the project's home page