Com fer preguntes

From KDE UserBase Wiki
Revision as of 23:02, 23 September 2022 by Abella (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Ús de l'IRC per a rebre ajuda

Aquí teniu alguns consells sobre com fer preguntes, especialment en # kde sobre Libera Chat, de manera que augmenteu les probabilitats d'obtenir respostes:

 • Sense por, senzillament pregunteu: el canal #kde a irc.libera.chat és de suport als usuaris, de manera que esperem les vostres preguntes. Endavant!

Esteu preparat amb tots els detalls apropiats que trobeu sobre el vostre sistema: Les preguntes que probablement us plantejareu són:

  • Quina distribució utilitzo (i quina versió?) p. ex. Kubuntu 18.04
  • quina versió de Plasma s'executa: si no la sabeu, obriu el Konsole i escriviu plasmashell --version i mireu els números de versió indicats
  • com s'instal·la: probablement des dels repositoris de la vostra distribució.

Probablement no haureu de donar tota aquesta informació immediatament, però si és útil conèixer com trobar-la ràpidament.

 • Prova de resoldre tu mateix els problemes abans de preguntar: Google és el teu amic (missatges d'error entrats a Google sovint són una font d'ajuda). Hauríeu de fer una ullada a Solució de problemes de KDE. El consell que trobeu aquí podria ser el mateix que al canal #kde, de manera que primer, proveu.
 • També heu d'assegurar-vos que el problema és referent amb el programari KDE i no algun altre component del vostre sistema (per exemple, un problema amb X o amb ALSA). Si és possible, proveu una aplicació alternativa no-KDE per a veure si el problema també es produeix. Per descomptat, si no esteu segur, si us plau pregunteu.
 • Utilitzeu al Fòrum. Si el debat porta informació interessant i que podríeu afegir a UserBase, feu-ho. De manera que pugui ajudar als demés.
 • Carregueu-vos de paciència! Sovint, a l'IRC, algú s'adonarà de la vostra pregunta un xic després de fer-la, de manera que haureu d'esperar un temps. No hi ha res més molest d'escriure que una resposta llarga, només per adonar-vos que esteu a 3 minuts després de fer la pregunta! En alguns casos hi podria haber hores entre la vostra pregunta i algú que sap la resposta entri en línia (recordeu que els usuaris del KDE estan a tot el món) així que de vegades només heu de preguntar de nou a una hora diferent del dia.
 • Si no obteniu una resposta en #kde, també podeu provar el canal per a la vostra distribució (per exemple, #suse, #kde-freebsd, etc), o en una llista de correu apropiada: veure lists.kde.org o el fòrum.
 • Per sobre de tot, sigueu pacient i amable. Recordeu que les persones que ajuden són tots voluntaris, i podria estar fent qualsevol altra cosa amb el seu temps en comptes de ajudant.

Si el vostre problema és amb el so, és possible que vulgueu llegir primer Problemes de so.

Si la vostra pregunta es refereix al desenvolupament, si us plau, veure la pàgina KDE TechBase's contribute.

A causa que el KDE està desenvolupat activament, els canvis arriben amb molta freqüència, pel que no us sorpreneu si no podeu trobar cap informació per escrit. Pregunteu a l'IRC, el fòrum o a una llista de correu, i quan tingueu una resposta, registreu un compte a UserBase i afegu-hi la informació a la pàgina corresponent. Alhora que apreneu sobre el vostre sistema, estareu ajudant als altres a fer el mateix

Els fòrums

Un altre gran lloc per aconseguir ajuda són els fòrums de la comunitat KDE. Sempre és una bona idea cercar primer en els fòrums. Potser la vostra pregunta ja ha estat contestada. Si no, trobeu un fòrum adequat i inicieu-hi un fil. No espereu una resposta immediata, però recordeu de tornar regularment per participar en el debat que s'iniciarà. Recordeu que els fòrums són portats per usuaris com tu.

Els fòrums de la comunitat KDE ofereixen una característica de «missatge guia» que us pot ajudar a publicar la vostra pregunta en el fòrum apropiat, augmentant la possibilitat que la vegi la gent amb coneixements en la matèria. És accessible com una gran botó «Missatge nou» a la pàgina inicial dels fòrums, així que si teniu algun dubte, aquest és el lloc per on començar.

Els fòrums tenen una característica de cerca exhaustiva: abans de publicar mireu que la vostra pregunta no ha estat resposta, o si hi ha indicis que poden ajudar-vos a resoldre el problema. Si no hi ha una solució satisfactòria per al problema, creeu un nou missatge. Per cercar, escriviu les paraules clau al quadre d'entrada superior dret de qualsevol pàgina del fòrum. Per omissió, se cercarà a tots els fòrums. Per realitzar cerques esteses, feu clic a l'enllaç «Cerca» sota el marc de «KDE Community Forums».

Si la vostra pregunta s'ha respost adequadament, considereu el marcar un tema com «resolt». És un pas molt petit, però molt útil per als altres usuaris, atès que els dieu que no hi ha més qüestions. Per marcar un tema com resolt, escolliu el tema amb la millor resposta en el fil, i feu clic a la marca verda sota seu. Si torneu a la llista de temes us adonareu d'una marca de verificació verda al costat del títol del tema.


La majoria de les distribucions tenen els seus propis fòrums, els quals també poden ser valuosos. Les pàgines web de la vostra distribució han de proporcionar enllaços als seus fòrums.

Preguntes específiques del sistema operatiu

Per a preguntes relacionades amb l'ús d'escriptori de Plasma en un determinat sistema operatiu (SO), podeu intentar els mètodes anteriors, però a menys que la qüestió involucri directament al KDE o KDE/GNU/Linux és poc probable trobar la resposta. Si la pregunta no involucra directament al KDE, si us plau, no la feu en les llistes de correu «nomals» del KDE. Un exemple de preguntes que no involucren directament al KDE: la meva targeta de so no funciona. En aquest cas, si us plau, dirigiu les vostres preguntes als llocs dedicats a ajudar als usuaris de dit sistema. Per exemple, per a les preguntes de GNU/Linux potser podreu mirar a www.linuxnewbie.org o www.linuxnewbie.com, o a la llista de correu kde-linux esmentada anteriorment.

Si no esteu usant GNU/Linux, és possible que vulgueu provar la llista de correu kde-nonlinux (subscriure). També són especialment útils les cerques al vostre cercador favorit, tal com Google, i les cerques als fitxers de Usenet.

A més, molts distribuïdors de sistemes operatius tenen les seves pròpies llistes de correu que poden abordar les qüestions específiques de cada distribució. Podeu trobar més informació sobre aquestes llistes de correu a la pàgina web de la vostra distribució o trobar-la a través del motor de cerca del navegador.

Si esteu cercant paquets podeu considerar mirar en els servidors ftp per a la vostra distribució, incloent les seccions «contrib», així com en els servidors d'indexació, tals com rpmfind.net. Sempre que sigui possible, instal·leu el paquet que ofereix la vostra distribució directa a través del seu gestor de paquets.

Informar d'errors del KDE

Els informes d'error són una petita però valuosa contribució amb el KDE, i hi ha un lloc web on es pot informar de qualsevol error o sol·licitud de característica que tingueu sobre el KDE: bugs.kde.org. L'únic requisit per la vostra part serà el coneixement bàsic de l'anglès. Amb això, i seguint algunes pautes addicionals, podreu enviar útils informes d'error i així ajudar a tota la comunitat de KDE i a tu mateix.

El primer que us cal és obrir un compte al lloc web. Podeu començar aquí. Una vegada tingueu un compte vàlid, podreu informar.

Normalment hi ha dues situacions diferents alhora d'informar d'un error:

 • Us adoneu de quelcom no funciona correctament o no gens, un mal disseny, una funcionalitat perduda... Si és aquest el vostre cas, obriu a l'aplicació el menú Ajuda -> Informe d'errors... A continuació, se us guiarà a bugs.kde.org. Part de la informació serà recollida de forma automàtica, igual que el nombre de versió de l'aplicació.
 • El programa desapareix i apareix una nova finestra anomenada «El gestor de fallades del KDE». No us espanteu! Se us guiarà cap a informar de forma eficient quant a aquesta petada. L'enllaç en el diàleg «Apreneu més quant a informar d'errors» us explicarà el procés. Si decidiu informar el problema, feu clic a Informe d'errors i un assistent us guiarà a través dels passos a seguir. El requisit per a informar d'una petada és que tibgueu instal·lats els paquets de depuració de la vostra distribució amb la finalitat de proporcionar una traça enrere vàlida.

Vet aquí uns quants consells sobre com escriure bons informes d'error:

 • Escriure-hi en anglès. Totes les aplicacions KDE permeten el canvi d'idioma a travès de Ajuda -> Canvia l'idioma de l'aplicació... De manera que aneu-hi i trieu Anglès americà com a idioma principal. Tot seguit reinicieu l'aplicació. Això us ajudarà a explicar el que succeeix.
 • Sigueu específic. Només un error per informe! No barregeu diferents problemes en el mateix informe.
 • Sigueu clar. Expliqueu les passes que condueixen a l'error, per a que puguem reproduir-lo amb facilitat.
 • Afegiu-hi imatges: Una imatge val més que moltes paraules. De manera que afegiu una captura de pantalla a l'informe d'error. Per a realitzar les captures de pantalla podeu utilitzar KSnapshot. A més, preneu cura en no enllaçar a una pàgina web externa que pugui caducar, utilitzeu l'enllaç de dades adjuntes que trobareu a la part inferior de l'informe d'error.
 • Inclou la «traça enrere» (backtrace) en l'informe d'error com a un comentari, ens farà més fàcil trobar duplicats (no l'adjunteu com a fitxer de text).
 • Evidentment. Separeu els fets de l'especulació: Descriure només el que passa. Per a un problema de disseny, incloure un exemple visual (maqueta) del que podria ser.

Si esteu provant la versió «trunk» o «beta», si manteniu la configuració anterior, a vegades haureu de provar amb un nou usuari.

Observeu que els Fòrums també tenen una secció sobre versions beta.

Una bona guia per a la presentació d'informes d'error es pot trobar aquí.


Com obrir una consola

Normalment, quan s'informa d'un problema a l'IRC o en una llista de correu, els ajudants us demanaran que obriu una consola. Una consola és una finestra basada en text que podeu utilitzar per a donar ordres a executar al vostre ordinador. Per a obrir una consola premeu Alt + Espai. S'obrirà un quadre d'entrada anomenat Krunner. Escriviu-hi el següent per obrir una consola:

konsole

Si això no funciona, és possible que no el tingueu instal·lat. En aquest cas, premeu Alt + F2 i escriviu:

xterm


Tornar a Com obtenir ajuda