Dolphin/File Management

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Dolphin/File Management and the translation is 23% complete.
Outdated translations are marked like this.

Dolphin или Konqueror?

Този урок описва '"Dolphin за KDE SC 4. '"Konqueror е стандартен файлов мениджър в KDE 2 и 3. Можете също да използвате "Konqueror като мениджър по подразбиране в KDE SC 4. За да направите това, от KDE SC 4,2 г., отворете System Settings и да преминете към По подразбиране приложения модул. Можете да изберете "Konquerorили редица други приложения да се използва като мениджър по подразбиране.

Konqueror was the default file manager in KDE 2 and 3, and is still available for those who prefer its interface. It is a web browser, a file manager, media viewer and more. For file management it uses the Dolphin KPart, and so has all of the functionality of Dolphin.

Открийте "Dolphin"

В първата част "Dolphin ще ви покаже как да работите с него . Вторият раздел се разглеждат с концепциите на различни видове маркери. В третата част се обсъжда управлението на архива. И накрая се спираме на погледнем 'More Cool Things'. Изображенията могат да бъдат кликвани - можете да ги видите и в голям размер.

The first section takes you on a guided tour of Dolphin. The second section deals with the concepts of different types of bookmarks. The third section discusses archive management. Finally we look at 'More Cool Things'. The images are clickable - you can see the enlarged view.

Въведение в Dolphin

'"Делфин е файлов мениджър за KDE софтуер за съставяне.

Ще покажем как да използвате '"Делфин за общо управление на задачи на файла, и как да я персонализирате според вашите нужди.

Когато се отвори '"Делфин наот | Kickoff менюто това показва вашата начална директория - по подразбиране това е вашата Начало директория .

За да отворите файл, или отидете в папката, трябва само да кликнете върху него. (Това може да бъде променен на щракнете двукратно върху System Settings -> Компютърни Администрация -> Клавиатура и мишка , Ако го предпочитате. Някои дистрибуции, определени кликнете два пъти върху по подразбиране.) В KDE 4.5 това става System Settings -> Hardware раздел -> входни устройства -> Mouse раздел

За да изберете и махнете отметката на файлове и папки курсора на мишката над иконата на мишката и натиснете бутона за нововъзникващите знак "плюс", за да изберете и знак минус да премахнете. Харесва ми това:

Когато щракнете върху знак плюс, този файл или папка ще бъдат добавени към вашия избор. Можете да изберете няколко файла в един и същи начин. Подборът може да се извърши и чрез плъзгане правоъгълник (понякога се нарича "ластик" метод), както и подбор и отзоваването с Ctrl + клик за един по един и Shift + щракване за пореден кръг.

Много от избраните файлове изглежда така:

Създаване на нова папка: Можете да създадете нова папка в активната директория използване контекст (десен клик) меню -> Създаване на нова или F10 прекия път.

Раздел: Делфин подкрепя табове. Нов раздел могат да бъдат отворени за пример от File -> New Tab , От Ctrl + T или от средата бутон на мишката върху иконата на папката и бутони за навигация.

Note

Starting from KDE 4.7, Dolphin's menu bar is hidden, but easy to reach and restore. If you prefer menu bar to be present, you can enable it by selecting ControlShow Menubar or pressing Ctrl + M.


'"Делфин отваря по подразбиране, когато кликнете върху някоя папка. Тя може да бъде стартиран и от Kickoff меню.

The Interface

Навигационната лента

'"Делфин интегрира нова концепция за използване на навигационна лента по-бързо и по-прецизен начин, затова един навигационен път навигационна лента се използва. Вместо да се показва пълния път само за навигация точки започва от едно от местата, се показват като бутони. Като натиснете един от тези бутони можете отидете директно в тази папка. По този начин можете да стигнете до папката, от майка под папка по много бърз начин.

Между бутони, които представляват папка има една малка стрелка, която е бутон, както добре. Като кликнете тази стрелка можете да видите списък на всички поддиректории на същото ниво като текуща едно, което ви позволява бързо се смени.

Промяна директории бързо


Има и класическа лента за навигация, която показва пълния път. За да използвате този стил можете да изберете View -> Navigation Bar -> Показване на пълната Местоположение , Или ще клавишна комбинация Ctrl + L . С кликване върху свободното пространство до последния показва папка в навигационен път стил можете да промените на класическия стил, както добре. Ако класически стил е избрана отметка се показва в края на лентата за навигация. Тази отметка е бутона, който може да се използва за да се върнете към навигационен път стил. Разбира се менюто и клавишна комбинация може да се използва, също.

Split View

'"Делфин предлага възможността да се раздели на текущия изглед папка, така че две мнения папката, се показват един до друг, както е известно от Midnight Commander. Това е много удобен изглед за копиране или преместване на файлове от една папка в друга.

Можете да разделите с оглед View -> Split (Клавишна комбинация F3 ). За да се върнете към само една папка цел можете да използвате View -> Затвори . Символът ще ви покаже кои цел ще бъдат затворени. В зависимост от активните в момента оглед на знак "минус" ще бъдат показани в лявата или дясната част на символа. В екрана за активни ще бъдат затворени. Това е важно да се знае, ако искате да използвате клавишна комбинация. Има и бутон за разделяне и за затваряне на мнение, разположени в лентата с инструменти. Този бутон показва минус символ, както и, така че е лесно да се знае кои цел ще бъде затворен.

Разбира се, всеки има свой собствен изглед навигационна лента и всяка цел може да използвате по различен начин гледка.

Sorting Files

Файловете в избраната папка са подредени по азбучен ред по подразбиране. Начинът на сортиране може да се промени чрез менюто View -> Сортиране по . Следните критерии за сортиране са достъпни:

Files may be sorted by the following attributes

 • Име
 • Размер
 • Дата
 • Разрешения
 • Собственик
 • Група
 • Тип

В допълнение, сортиране последователност могат да бъдат определени от View -> Сортиране по -> Низходящ .

The sorting method can be changed by selecting Sort by from the toolbar and then select A-Z or Z-A. Additionally you may choose whether folders should be listed first by selecting Folders First.

Вижте режим

Dolphin features three different folder view modes:

 • Icons shows each file or folder as an icon with its name
 • Compact is the same as icons, but in a more compact form, allowing more folders and files to be displayed at once
 • Details presents a list of files and folders, giving information on each, including but not limited to size and date

The mode can be changed from within Dolphin

 • Select View Mode from the View menu. This option is only available if the main Menubar is enabled
 • Select View Mode from the Control menu. This option is only available when the main Menubar is disabled
 • By selecting the appropriate icon from the main toolbar, if it is enabled
 • Using the default keyboard shortcuts:
  • Ctrl+1 switches to the Icon display mode,
  • Ctrl+2 switches to Compact and,
  • Ctrl+3 switches to Detailed view.

View as Icons

Всеки файл и всяка папка е представена от икона в режим на преглед "Икони". Вместо да се показва икона преглед на файла може да се докаже. Това поведение може да се включва / изключва от менюто View -> Преглед или чрез лентата с инструменти бутон. Има ограничение за размера на файла визуализации. Този размер ограничение може да се конфигурира чрез Settings -> Configure Делфин -> Режим View -> Общи опция Преглед на файла -> Максимален размер на файла . Има и опция за използване на миниатюри вградени във файлове. В KDE 4.5 Преглед са активирани (и максимално определения размер), като Settings -> Configure Делфин -> Общи страница -> Преглед раздела

Има възможност за показване на допълнителна информация под иконите. Те могат да се включва / изключва чрез View -> Допълнителна информация . По принцип едни и същи критерии, които са достъпни като критерии за търсене могат да бъдат избрани.

Можете да групирате иконите, за да постигне по-добра представа за това. Това е включено чрез View -> Показване на групи . Сега иконите са групирани както и групите са разделени с хоризонтален ред, съдържащ името на групата като надпис. Разпределението е свързано с избраните критерии за търсене.

Детайли

В режим на преглед "Подробности" допълнителна информация се показва по подразбиране в контраст с оглед вземане на "Икони". Всички файлове са дадени в табличен. В контекстното меню на таблицата заглавието предлага възможност за добавяне на допълнителни колони. Следните колони са достъпни:

 • Размер
 • Дата
 • Разрешения
 • Собственик
 • Група
 • Тип

Колона"Име" се показва винаги. При щракване върху заглавната част на една от колоните на таблицата ще бъдат сортирани по тази колона. С кликване върху същото заглавие на колона за сортиране последователност се възстановява.

KDE 4.1 е възможно да се покаже папки като дърво. В този режим знак "плюс" е показано до папката. При щракване върху този знак на папката се разширява и всички съдържащи папки и файлове под също са показани в таблицата, но те са отслабени. С натискане на знак, който показва минус сега, отново на разширяването е затворен отново. Разбира се, дървовидна структура може да се използва за толкова много папки, както желае. Дървото мнение е изключена по подразбиране, но може да бъде активиран чрез Settings -> Configure Делфин -> Режим View -> Детайли с възможност Разширяване на папки .


Настройка по подразбиране за всички папки

В рамките на менюто View -> Настрой Преглед на имоти можете да зададете някои от тези атрибути да бъде по подразбиране за всички папката мнения.

Under ControlAdjust View Properties (or under the menu item ViewAdjust View Properties if you have enabled menu bar) you can set any of these attributes to be the default for all folder views.

Панели

"'Dolphin съдържа няколко панели, които може да се активира чрез менюто View -> Панели . Всеки панел може да бъде поставен в левия или десния докинг област. За да преместите панела, който трябва да кликнете на горния и Drag & Dropна панела. Районът, в който групата ще бъдат включени освободени мишката е осветена. Възможно е да се стека панели в началото на всяка друга. В този случай панели са поставени в раздели.

В заглавната част на всеки панел има два бутона. Бутонът в близост до надписа undocks на панела. Това прави групата на независим прозорец, който "плава" над "'Делфин'. Прозорецът е все още в съчетание с "'делфините'и не могат да бъдат показани без "'Делфин' и не могат да бъдат сведени до минимум, например като нормални прозорци. С натискане на бутона на панела отново е в нея отново. Вторият бутон ще затвори панела.

Без Прехвърляне на диалогови прозорци

При преместване, копиране и изтриване на файлове и директории диалоговия изчезва дори когато операцията все още не е завършена. А прогрес бар след това се появява в долната дясна част на екрана, това след това изчезва също така, ако искате видите развитието, което трябва да щракнете върху малките (и) информация икона в системния трей.

Warning

New users who are not used to this way of working (and even experienced users) can get caught out by this, if you are Moving, Copying or Deleting large directories then you need to use the icon to monitor the progress of your operation. If you don't then any subsequent actions you do, may well use an incomplete file structure resulting in corrupted files. You have been warned!


Места

'"Делфин 'съдържа нов вид маркери места. Те са показани в панел, който може да бъде активиран чрез View -> Панели -> Места (Клавишна комбинация F9 ). По подразбиране места са идентични с този, показан в категория система на К-Меню Kickoff.

Като щракнете върху една от тези места ще бъдат открити в текущия изглед папка. В контекстното меню дава възможност за редактиране на места или да бъдат отстранени отново. Също така е възможно да се скрие вписванията временно.

В контекстното меню на папката може да се използва, за да добавите тази папка един друг запис на места панел. Ето защо не е елемент от менюто Добави към Места . Можете също така да Drag & Drop на папка към Места.

Местата панел също съдържа информация за свързани преносими устройства като USB-ключ или CD-та. Една малка икона щепсела показва, когато устройството е монтирано. В контекстното меню дава възможност за демонтирането на устройството.

Местата, които се използват като основа в навигационен път лента за навигация. Всеки адрес е показано във връзка с точност до основната папка, която е едно от местата.

Информация

Информацията панел може да бъде активиран чрез View -> Панели -> Информация (Клавишна комбинация F11 ). Този панел показва преглед или икона на избрания в момента файл / папка или файл / папка под курсора на мишката. Някои допълнителна информация, като промените датата или размера на файл / папка се показва, както добре.

Информацията панел предлага възможността да гласуват за файлове, добавите коментар или етикет файл. Това е една от връзките на семантични Desktop Nepomuk, който предоставя предимствата на семантични уеб за работния плот. Като се започне от KDE 4.2 е възможно да се търси за семантични връзки, дадени от тагове.

В информационния панел

Tip

Ако се чудите за изчезнали mp3 ID таговете (заглавие, време ...) с някои файлове, то най-вероятно ID3 версия 2 тагове, които са изчезнали. Можете да добавяте ID3 тагове с версия 2 "KID3например.


Папки

Група предоставяне на дървовидна структура на файловата система могат да бъдат показани чрез View -> Панели -> папки (Клавишна комбинация F7 ). В дървовидната структура предлага възможността, като щракнете върху + и - признаци за разширяване / свиване под папки. При щракване върху някоя от папките, съдържанието ще бъдат показани в текущия изглед.

Terminal

Терминалният емулатор конзолата могат да бъдат показвани директно в Делфин' чрез View -> Панели -> Terminal (Клавишна комбинация F4 ). Това прави възможно използването на обвивката команди директно в '"Делфин'. Терминалът е открит в папката, която е изложена в текущия изглед. Shift + F4 отваря '"конзолата' в нов прозорец.

Dolphin with a Terminal

Отметки и Места

В KDE3 можете да създадете отметки в Konqueror, но те не са били достъпни за всяко друго приложение. KDE 4.x SC отваря много по-голяма гъвкавост - но това неминуемо означава повече усложнения. Всъщност KDE 4 има SC три класа на отметки, които трябва да бъдат диференцирани. Те живеят в различни файлове, и имат различни функции.

KDE Plasma offers two different systems of user-based links to different locations in the file system. One is called Places and the other one is called Bookmarks. They reside in different files, and have different functions. This offers more flexibility, however, it makes it necessary to learn the differences.

KDE3 Konqueror didn't share bookmarks

Първо, това е набор от маркери на разположение само на Konqueror - отметки в Мрежата. Те се съхраняват в ~ / .kde / акции / Apps / Konqueror / bookmarks.xml. Тогава там е набор, които '"Делфин призовава места. Този комплект е на разположение на всички приложения, както и файлов мениджър "'Делфин на. Всеки път, когато използвате File -> Open ще видите този набор. В третия сет с маркери са Заявление Bookmarks. Това споделя един файл, независимо от приложението, което ги, и са достъпни за всички приложения, освен ако не ги ограничават до определено приложение. Повече от това по-късно.

Places in applications

"Места" за цялата система за навигация

Налице е неизпълнение на определени места'-

Начало
Мрежа
Root
Боклук

но можете да добавите други места. В Делфин, щракнете с десния бутон върху папката и изберете Добави към Места , Или просто да плъзнете папка на места.


Adding a bookmark to Places


По подразбиране това "Place", ще бъдат видими във всички приложения. Ако искате да го налага да Делфин, трябва да щракнете с десния бутон на ново име в списъка с места, където ще намерите възможност да го редактирате. Има чек-кутия за Да се показват само при използване на тази молба (Делфин) .


това място ще са видими само в делфин


Можете да видите резултата от тази команда, ако сте прочели ~ / .kde4/share/apps/kfileplaces/bookmarks.xml.

В някои приложения също не е опция в меню "Файл", за да добавите папка, за да места. На този етап обаче документи се различават, в която са налични. Най-важното нещо, което трябва да запомните е, че по подразбиране е за места обекти да бъдат достъпни за всички заявления в File -> Open диалог.

Ограничава до едно заявление

Някои приложения ви позволяват да редактирате обекта в "Места" меню. Например, ако в Gwenview десен бутон върху папката, в места можете да зададете опция за Да се показват само при използване на тази молба (Gwenview) .


ограничава показалец на заявление


Ако трябва да се ограничите до приложение, което все още не позволява да направите това, остава само начин е да редактирате файла ~ / .kde / акции / Apps / kfile / bookmarks.xml. Непосредствено преди </metadata> етикет ще трябва да добавите линия
<OnlyInApp>appname</OnlyInApp>

Отметки в приложения

Разрешаване на отметки

В най-Bookmarks дистрибуции не са активирани по подразбиране. За да използвате маркери ние първо трябва да ги разрешите. Отваряне на File -> Open в повечето KDE приложения и ще видите, по десния ръб на иконата панел, гаечен ключ или ключ. От падащия списък, изберете Покажи Bookmarks .

Enabling Bookmarks

Using bookmarks

Това е втори клас с маркери. Запомни отваряне File -> Open и използване на гаечен ключ / гаечен ключ? До нея е жълта звезда. Това е маркер за управление на менюто.

Управление Прилагане отметки тук

Тук можете да определите маркери, които ще бъдат видими в същото меню на всяко приложение. Те се съхраняват в един файл, ~ / .kde4/share/apps/kfile/bookmarks.xml, която се използва от всички приложения, като това меню.

Архив управление на делфините

Managing archives now becomes simple. In any directory in Dolphin, highlight the files that you want to compress, and right-click. Here, using the Compress option, you can elect to create a RAR archive, a Gzipped tar archive, or define another compression mode that you have already set up.

Create a new archive

Similarly, if you right-click on an existing archived file you get a range of actions added to the right-click menu. You can extract the archive to the current folder, to an autodetected subfolder or to another place of your choosing.

Should you wish to add files to an existing archive, you can choose Open with Ark.

Manage existing archives

More Cool Actions

Change a File Association on-the-fly

Have you ever wanted to open a file, only to find that it is associated with an application that is not of your choice?

You can, for one, alter this in KickoffComputerSystem SettingsCommon Appearance and BehaviorFile Associations. This is the same as running kcmshell5 filetypes in a Konsole.

Alternatively, if you want to change multiple associations right quick, you would edit the *.desktop file directly, e.g. the file /usr/share/applications/org.gnome.Builder.desktop. For example, Gnome Builder associates with a great number of file-types which may not be desirable. So the line

  MimeType=application/javascript;  # we do not want all of these ....

may be shortened or commented out with # . Maybe a line

  InitialPreference=2
  X-KDE-InitialPreference=3

in the builder.desktop file helps to keep your previous default associated app, with builder being only secondary or tertiary option.

Thirdly, Dolphin and Konqueror offer a quick method for changing a single association:

Right-click on the file and select Properties. The first line there is descriptive, something like:

Type: XML document

At the same level, on the right, there is a spanner (wrench). Click on that and you can add or change an association.

Similarly, by working on a folder, you can change the default file manager to/from Konqueror, if you choose, or add another image browser to the possible associations.

The Actions sub-menu

The Actions sub-menu opens up a whole lot more cool things to do from Dolphin. Some possibilities only appear when applicable to the file you have selected. An apps .desktop file below /usr/share/applications defines what actions are applicable for a particular type of file. Some of the options are

 • Convert an image file to a different format
 • Preview the file
 • Download a remote file with KGet
 • Sign and/or encrypt the file, according to the encryption software installed

Encode and copy audio CD tracks

 • Insert an audio CD
 • Navigate to this CD in Dolphin: it must appear as "Volume" in your Dolphin 'Places' or you can reach it by typing audiocd:/ in the address bar.
Dolphin presenting audio CD

You now notice that Dolphin is proposing a WAV file for each track, plus:

 • a CDA folder containing indexing information in the usual CDA format.
 • a Whole CD folder, containing one file for each format (.cda, .flac, .mp3, .ogg, .wav) holding all the tracks
 • a FLAC folder, containing the tracks encoded into FLAC format (lossless information format)
 • an Information folder containing the CDDB informations
 • an MP3 folder, containing all the tracks in MP3 format
 • a Ogg Vorbis folder, containing the tracks encoded in OGG format

You then just have to copy the folder of your choice, in your preferred format to obtain the relative encoded version of your CD!

Using timeline to have your recent files as startup folder

Have your recent files always in Dolphin

You can start up dolphin (with baloo up and running) with a view of recently modified files: Just navigate to the address/location of timeline:/today/ (copy paste it to the address bar) or use it as dolphin start-up-folder in dolphin-settings.

Външни връзки