Dolphin/Gestionarea fișierelor

Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Dolphin/File Management and the translation is 48% complete.

Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎català • ‎dansk • ‎español • ‎français • ‎galego • ‎italiano • ‎română • ‎Ελληνικά • ‎български • ‎русский • ‎українська • ‎فارسی • ‎中文(中国大陆)‎ • ‎中文(台灣)‎

Acest tutorial descrie Dolphin pentru KDE SC 4. Konqueror a fost managerul de fișier standard în KDE 2 și 3. Poți de asemenea folosi Konqueror ca managerul implicit de fișier în KDE SC 4.Pentru a face acest lucru,începând cu KDE SC 4.2, deschide System Settings și mergi la modulul Default Applications.Puteți selecta Konqueror sau o serie de alte aplicații pentru a folosi ca manager implicit de fișier.

Konqueror was the default file manager in KDE 2 and 3, and is still available for those who prefer its interface. It is a web browser, a file manager, media viewer and more. For file management it uses the Dolphin KPart, and so has all of the functionality of Dolphin.

Descoperă Dolphin

Prima secțiune te va duce la un tur ghidat al Dolphin-ului.A doua secțiune se ocupă cu conceptele diferitelor tipuri de marcaje.A treia secțiune discută de gestionarea arhivei. În final ne uităm la 'More Cool Things'. Se poate da click pe imagini - poți vedea imaginea mărită.

Introducere către Dolphin

Dolphin este managerul de fișier al Compilației Software KDE.

Voi arăta cum se folosește Dolphin pentru sarcini comune de gestionare a fișierului, și cum să-l personalizați nevoilor dumneavoastră.

Dolphin default.png

Când deschidem Dolphin din meniul Kickoff vă arată directorul de pornire - În mod implicit este Directorul dumneavoastră de bază.

Pentru a deschide un fișier, sau a merge către un folder, doar faceți click pe el.(Acest lucru poate fi schimbat în dublu click în System Settings -> Computer Administration -> Keyboard & Mouse, dacă preferați. Unele distribuții setează dublu click ca implicit.) În KDE 4.5 Acest lucru devine System Settings -> Hardware Section -> Input Devices -> Mouse section

Pentru a selecta și deselecta fișiere și foldere ,plasați cursorul mouse-ului deasupra pictogramei și faceți click pe semnul plus în curs de dezvoltare pentru a selecta, și semnul minus pentru a deselecta.Cam asa:

Dolphin folder hovered.png

Când apăsați pe semnul plus, acest fișier sau folder va fi adăugat la selecția dumneavoastră.Puteți selecta fișiere multiple în același mod. Selecția se poate face de asemenea prin glisarea unui dreptunghi ( uneori numită metoda "bandei de cauciuc"), iar selectarea și deselectarea cu Ctrl + click pentru unul la un moment dat și Shift + click pentru un interval continuu.

Multe fișiere selectate arată așa:

Dolphin folder hovered deselect.png

Crearea unui nou folder : Puteți crea un nou folder în directorul activ folosind context (click dreapta) menu -> Create new sau comanda rapidă F10.

File: Dolphin suportă navigarea cu file. O nouă filă poate fi deschisă de exemplu de la File -> New Tab, prin Ctrl + T sau prin apăsarea butonului din mijloc a mouse-ului pe pictograma folder-ului și butoanelor de navigare.

Note-box-icon.png
Note
Starting from KDE 4.7, Dolphin's menu bar is hidden, but easy to reach and restore. If you prefer menu bar to be present, you can enable it by selecting ControlShow Menubar or pressing Ctrl + M.


Dolphin se deschide în mod implicit când facem click pe orice folder. Poate fi de asemenea pornit din meniul Kickoff.

The Interface

Bara de navigare

Dolphin integrează un nou concept pentru a folosi bara de navigare printr-o cale mult mai rapidă și precisă:prin urmare, o bară de navigare breadcrumb este folosită.În loc să afișeze calea completă, doar punctele de navigare care pleacă de la unul din locuri sunt afișate ca butoane.Făcând click pe unul din aceste butoane navighezi direct la acest folder.În acest caz poți ajunge la un folder părinte dintr-un sub folder printr-o cale foarte rapidă.

Între butoanele care reprezintă un folder există o mică săgeată care este de asemenea un buton.Făcând click pe această săgeată poți vedea o listă cu toate subdirectoarele pe același nivel ca cel actual al tău, oferindu-vă o schimbare rapidă de director.

Schimbă rapid directoarele


Există de asemenea o bară clasică de navigare care afișează calea completă.Pentru a folosi acest stil puteți selecta View -> Navigation Bar -> Show Full Location, sau activați comanda rapidă a tastaturii Ctrl + L. Făcând click pe spațiul liber de lângă ultimul folder afișat în stilul breadcrumb, puteți să vă schimbați de asemenea pe stilul clasic.Dacă stilul clasic este selectat, un marcaj de verificare este afișat la sfârșitul barei de navigare. Acest marcaj de verificare este un buton ce poate fi folosit pentru a vă schimba înapoi la stilul breadcrumb.Bineînțeles pot fi folosite scurtături de meniu și tastatură.

Vizualizare împărțită

Dolphin oferă posibilitatea de a impărți vizualizarea folderului curent astfel încât sunt afișate două vizualizări de folder una lângă cealaltă cunoscute de la Midnight Commander. Aceasta este o vedere foarte confortabilă pentru a copia sau muta fișiere dintr-un folder în altul.

Dolphin split view.png

Puteți împărți vizualizarea cu View -> Split ( comanda rapidă F3). Pentru a schimba înapoi la o singură vizualizare de folder , puteți folosi View -> Close. Simbolul vă va arăta care vedere va fi închisă.În funcție de vederea activă curentă semnul minus va fi afișat în partea stângă sau dreaptă a simbolului. Vederea activă va fi închisă. Este important de știut dacă dorești să folosești comenzi rapide ale tastaturii. Există de asemenea un buton pentru împărțirea și închiderea vederii situat în bara de instrumente.Acest buton afișează de asemenea simbolul minus , așadar este ușor să știi care vedere ar fi închisă.

Desigur, fiecare vizualizare are propria sa bară de navigare și fiecare vizualizare poate folosi un mod de vedere diferit.

Sorting Files

Fișierele din folderul selectat recent sunt sortate în ordine alfabetică în mod implicit.Modul de sortare poate fi schimbat prin intermediul meniului View -> Sort by.Următoarele criterii de sortare sunt disponibile:

Files may be sorted by the following attributes

 • Nume
 • Dimensiune
 • Dată
 • Permisiuni
 • Proprietar
 • Grup
 • Tip

În plus, secvența de sortare poate fi definită prin View -> Sort by -> Descending.

The sorting method can be changed by selecting ControlSort byAscending, ControlSort byDescending or ControlSort byFolders First.


Modul de vizionare

Dolphin features three different folder view modes:

 • Icon-breeze-dolphin-view-icons.png Icons shows each file or folder as an icon with its name
 • Icon-breeze-dolphin-view-compact.png Compact is the same as icons, but in a more compact form, allowing more folders and files to be displayed at once
 • Icon-breeze-dolphin-view-details.png Details presents a list of files and folders, giving information on each, including but not limited to size and date

The mode can be changed from within Dolphin

 • Select View Mode from the View menu. This option is only available if the main Menubar is enabled
 • Select View Mode from the Control menu. This option is only available when the main Menubar is disabled
 • By selecting the appropriate icon from the main toolbar, if it is enabled
 • Using the default keyboard shortcuts:
  • Ctrl+1 switches to the Icon display mode,
  • Ctrl+2 switches to Compact and,
  • Ctrl+3 switches to Detailed view.

View as Icons

Fiecare fișier și fiecare folder este reprezentat de o pictogramă în modul de vizionare "Pictograme". În loc să afișeze o pictogramă , o previzualizare a fișierului poate fi demonstrată. Acest comportament poate fi pornit/oprit prin intermediul meniului View -> Preview sau prin intermediul unui buton al barei de instrumente. Există o limită de dimensiune pentru previzualizarea fișierelor.Această limitare de dimensiune poate fi configurată prin intermediul opțiunii Settings -> Configure Dolphin -> View Modes -> General File Previews -> Maximum file size. Există de asemenea o opțiune de a utiliza miniaturi încorporate în fișiere.În KDE 4.5 previzualizările sunt activate (și dimensiunea maximă definită) de Settings -> Configure Dolphin -> General page -> Preview tab

Există posibilitatea de a afișa informații suplimentare sub pictograme.Acestea pot fi pornite/oprite prin intermediul View -> Additional Information. În principal aceleași criterii care sunt disponibile ca și criterii de căutare pot fi selectate.

Poți grupa pictogramele pentru a obține o mai bună imagine de ansamblu.Acest lucru este pornit prin intermediul View -> Show in Groups.Acum pictogramele sunt grupate iar grupurile sunt împărțite de o linie orizontală ce conține numele grupului ca legendă.Gruparea este legată de criteriile de căutare selectate.

Dolphin show in groups effect.png

Detalii

În modul de vizionare "Details", informația suplimentară este afișată în mod implicit în contrast în modul de vizionare "Pictograme". Toate fișierele sunt listate într-un tabel.Meniul contextual din antetul tabelului oferă posibilitatea de a adăuga coloane suplimentare.Următoarele coloane sunt disponibile:

 • Dimensiune
 • Dată
 • Permisiuni
 • Proprietar
 • Grup
 • Tip

"Numele" coloanei este întotdeauna afișat.Făcând click pe antetul uneia dintre coloane, tabelul va fi sortat după această coloană.Făcând click pe același antet de coloană, secvența de sortare este inversată.

De când e KDE 4.1 este posibilă afișarea folderelor ca un arbore.În acest mod un semn plus este prezentat lângă folder.Făcând click pe acest semn , folderul este extins și toate folderele ce conțin sub foldere și fișiere sunt de asemenea prezentate în tabel dar sunt atenuante.Făcând click pe semnul care acum afișează un minus, din nou extinderea este închisă.Desigur structura arbore poate fi folosită pentru atâtea foldere dorite.Vizualizarea arborescentă este dezactivată în mod implicit, dar poate fi activată prin intermediul Settings -> Configure Dolphin -> View Modes -> Details cu opțiunea Expandable Folders.

Coloane

Modul de vizionare "Coloane" este inspirat de la managerul de fișier Finder al Mac OS X-ului.Introducerea unui sub folder nu înlocuiește vizualizarea folderului curent dar conținutul sub folderului este listat într-o coloană suplimentară lângă coloana folderului părinte.Acest lucru poate fi folosit pentru mai multe ierarhii,astfel încât să poți naviga printr-o cale ușoară și rapidă în sistemul de fișiere.

Setări implicite pentru toate folderele

Sub elementul meniului View -> Adjust View Properties poți seta oricare din aceste atribute pentru a fi implicit pentru toate vizualizările folder-ului.

Panouri

Dolphin conține mai multe panouri, ce pot fi activate prin intermediul meniului View -> Panels. Fiecare panou poate fi plasat în zona de andocare dreaptă sau stângă. Pentru a muta un panou trebuie să faceți click pe antet și Trageți și Lăsați panoul.Zona în care va fi plasat panoul pe mouse-ul eliberat este evidențiată. Este posibil să așezi panouri în partea de sus a fiecăruia. În acest caz, panourile sunt plasate în file.

În antetul fiecărui panou există două butoane. Butonul aproape de legendă detașează panoul. Acest lucru face ca panoul să fie o fereastră independentă care "plutește" deasupra Dolphin-ului. Fereastra este încă combinată cu Dolphin și nu poate fi afișată fără Dolphin și nu poate fi de exemplu minimizată ca ferestrele normale. Făcând din nou click pe buton, panoul este din nou andocat.Al doilea buton va închide panoul.

Dialoguri Non Modal

Atunci când se mută,copie sau sterg fișiere/directoare , dialogul dispare chiar și atunci când operația nu a fost încă finalizată. O bară de progres apare în partea din dreapta jos a ecranului,în cele din urmă aceasta dispare, dacă doriți să vedeți progresul trebuie să faceți click pe o mică pictogramă informațională (i) din tava de sistem.

Warning.png
Warning
Utilizatorii noi care nu sunt obișnuiți cu acest mod de lucru (și chiar utilizatorii avansați) pot fi prinși din această cauză, dacă Mutați, Copiați sau Ștergeți directoare mari atunci trebuie să folosiți pictograma pentru a monitoriza progresul aplicației dumneavoastră. Dacă nu, atunci orice acțiuni anterioare veți face,puteți folosi o structură de fișier incompletă în fișiere corupte. Ați fost avertizat!


Locuri

Dolphin conține un nou tip de marcaje Places. Acestea sunt afișate într-un panou care poate fi activat prin intermediul View -> Panels -> Places ( comanda rapidă F9). Locurile implicite sunt identice cu cele afișate în categoria System din K-Menu Kickoff.

Făcând click pe unul din aceste locuri, va fi deschis în vizionarea curentă a folderului.Meniul contextual oferă posibilitatea de a edita locurile sau de a le elimina din nou.De asemenea este posibilă ascunderea temporară a înregistrărilor.

Meniul contextual al unui folder poate fi folosit pentru ai genera acelui folder o altă intrare la panoul Places. Prin urmare există un element de meniu Add to Places. Poți de asemenea să tragi și să dai drumu unui folder în panoul Places.

De asemenea panoul de locuri conține intrări la dispozitive conectate detașabile precum tastele USB sau CD-uri.O pictogramă plug mică indică dacă dispozitivul este montat.Meniul contextual oferă posibilitatea de a demonta dispozitive.

Locurile sunt folosite ca bază în bara de navigare breadcrumb. Fiecare adresă este prezentată în legătură cu folder-ul părinte cel mai apropiat, care este unul din locuri.

Informații

Panoul de informații poate fi activat prin intermediul View -> Panels -> Information ( comanda rapidă F11). Acest panou afișează o previzualizare sau o pictogramă a fișierului/folder-ului selectat frecvent sau fișierul/folder-ul de sub cursor-ul mouse-ului. Câteva informații suplimentare precum schimbarea datei sau mărime a fișierului/folder-ului sunt de asemenea afișate.

Panoul de informații oferă posibilitatea de a evalua fișiere, adăuga un comentariu sau de a eticheta un fișier. Aceasta este una dintre interfețele pentru semanticul Desktop Nepomuk care furnizează avantajele web-ului semantic pentru desktop. Pornind de la KDE 4.2 , este posibilă căutarea legăturilor semantice oferite de tag-uri.

Panoul de informații
Ktip.png
Tip
Dacă vă întrebați despre tag-uri mp3 ID ce lipsesc (titlu, timp ...) cu unele fișiere este posibil ca tag-uri de genul ID3 Version 2 tags să lipsească. De exemplu poți adăuga tag-uri ID3 version 2 cu KID3.


Foldere

Un panou care oferă o structură arborescentă pentru sistemul de fișiere poate fi afișat prin intermediul View -> Panels -> Folders ( comanda rapidă F7). Structura arborescentă oferă posibilitatea de a face click pe semnele + și - pentru a extinde/micșora sub foldere. Făcând click pe unul din foldere , conținutul va fi afișat în vizualizarea curentă.

Terminal

Emultaroul terminal Konsole poate fi afișat direct în Dolphin prin intermediul View -> Panels -> Terminal (comanda rapidă F4). Acest lucru face posibilă utilizarea comenzilor shell în Dolphin. Terminalul este deschis în folder care este afișat în vizualizarea curentă, Shift + F4 deschide Konsole într-o fereastră nouă.

Dolphin cu un Terminal

Sistemul de navigare a fișierelor

Marcaje și Locuri

În KDE3 ai putut crea marcaje în Konqueror dar nu erau disponibile pentru nici o aplicație. KDE SC 4.x oferă o afacere cu mai multă flexibilitate - dar asta inseamnă în mod inevitabil să te complici mai mult. De fapt, KDE SC 4 are trei categorii de Marcaje, care trebuie să fie diferențiate. Ele aparțin diferitelor fișiere și au diferite funcții.

KDE3 Konqueror nu împărtășește marcaje

Trei tipuri de marcaj

Mai întâi, există setul marcajelor disponibile doar pentru Konqueror - marcaje web. Acestea sunt stocate în ~/.kde/share/apps/konqueror/bookmarks.xml. Apoi există un set în care Dolphin solicită Locuri. Acest set este disponibil pentru toate aplicațiile precum și managerului de fișier Dolphin. De fiecare dată când folosești File -> Open vei vedea acest set. Cel de-al treilea set de marcaje este Application Bookmarks. Acestea utilizează un fișier, indiferet de aplicația care le-a setat , și sunt disponibile pentru toate aplicațiile cu excepția cazului în care le limitezi la o aplicație specifică. Mai multe despre acest lucru aflați mai târziu.

Activarea Marcajelor

La majoritatea distro-urilor, Marcajele nu sunt activate în mod implicit. Pentru a utiliza marcaje trebuie mai întâi să le activăm. Deschide o File -> Open în cele mai multe aplicații KDE și vei vedea, la marginea dreaptă a panoului pictogramei, o cheie de piulițe sau cheie. Din lista de jos, alege Show Bookmarks.

Activând Marcaje

"Locuri" pentru navigarea la nivel de sistem

Există un set implicit de Places -

Home
Rețea
Root
Trash

dar puteți adăuga alte locuri. În Dolphin, faceți click dreapta pe un folder și selectați Add to Places , sau pur și simplu glisați un folder în Places.


Adăugând un marcaj la Places


În mod implicit acest "Place" va fi visibil în toate aplicațiile. Dacă doriți să-l păstrați constrâns în Dolphin, trebuie să faceți click dreapta pe noul nume din lista Places, unde veți găsi opțiunea de a-l Edita. Există o casetă de verificare pentru Doar arătați-mi când folosesc această aplicație (Dolphin).


Acest Loc va fi vizibil doar în Dolphin


Puteți vedea rezultatul acelei comenzi dacă citiți ~/.kde4/share/apps/kfileplaces/bookmarks.xml.

În unele aplicații există o opțiune în meniul File pentru a adăuga un folder la Places. În acest stadiu aplicațiile variază în funcție de ce caracteristici sunt disponibile. Cel mai important lucru de reținut este că implicitul este pentru elementele Places pentru a fi diponibil tuturor aplicațiilor din dialogul File -> Open.

Marcaje în aplicaţii

Aceasta este cea de a doua categorie a marcajelor. Vă amintiți cum să deschideți menuchoice>File -> Open</menuchoice> și să folosiți cheia de piulițte/cheia? Lângă ea se află o stea galbenă. Aceasta este meniul gestionării marcajelor.


Gestionează marcaje de Aplicații aici


Aici poți defini marcaje care vor fi vizibile în același meniu la orice aplicație. Ele sunt stocate într-un singur fișier, ~/.kde4/share/apps/kfile/bookmarks.xml, care este folosit de toate aplicațiile care au acel meniu.

Constrângerea către o singură aplicație

Unele aplicații vă permit să editați elemente în meniul Places. De exemplu, dacă în Gwenview faceți click dreapta pe un folder în Places , puteți seta o opțiune la Arată-mi numai când folosesc această aplicație (Gwenview).


Constrângerea unui marcaj la o aplicație


Dacă aveți nevoie să contrângeți la o aplicație care încă nu vă permite să faceți acest lucru, singura modalitate este de a edita fișierul ~/.kde/share/apps/kfile/bookmarks.xml. Imediat dupa tag-ul </metadata> va trebui să adăugați linia
<OnlyInApp>appname</OnlyInApp>

Gestionarea Arhivelor în Dolphin

Gestionând arhive devine o treabă simplă. În orice director în Dolphin, evidențiați fișierele pe care doriți să le comprimați, și faceți click dreapta. Aici, folosind opțiunea Compress, puteți selecta să creați o arhivă RAR, o arhivă tar Gzipped, sau să definiți un alt mod de compresie pe care deja l-ați setat.


Creează o nouă arhivă


În mod similar, dacă faceți click dreapta pe fișierul arhivă deja existent , opțineți o serie de acțiuni adăugate în meniul click dreapta. Puteți extrage arhiva în folder-ul curent, la un subfolder autodetectat sau într-un alt loc la alegerea dumneavoastră.

Dacă doriți să adăugați fișiere la o arhivă existentă, puteți folosi Open with Ark.


Gestionează arhive existente

Mai Multe Acțiuni Cool

Modificarea unui fişier de asociere on-the-fly

Ți-ai dorit vreodată să deschizi un fișier doar pentru a descoperi că este asociat cu o altă aplicație care nu este alegerea ta? Poți,desigur, modifică asta în System Settings -> Advanced -> File Associations. Dar Dolphin și Konqueror vă oferă o metodă rapidă și cool pentru a schimba o singură asociere.

You can, for one, alter this in KickoffComputerSystem SettingsCommon Appearance and BehaviorFile Associations. This is the same as running kcmshell5 filetypes in a Konsole.

Alternatively, if you want to change multiple associations right quick, you would edit the *.desktop file directly, e.g. the file /usr/share/applications/org.gnome.Builder.desktop. For example, Gnome Builder associates with a great number of file-types which may not be desirable. So the line

  MimeType=application/javascript;  # we do not want all of these ....

may be shortened or commented out with # . Maybe a line

  InitialPreference=2
  X-KDE-InitialPreference=3

in the builder.desktop file helps to keep your previous default associated app, with builder being only secondary or tertiary option.

Faceți click dreapta pe fișier și selectați Properties. Prima linie de acolo este descriptivă, ceva de genul:
Type: XML document

La același nivel, la dreapta, există o cheie. Faceți click pe ea și veți putea adăuga sau schimba o asociere.

În mod similar, lucrând într-un folder, puteți schimba managerul implicit de fișier la/de la Konqueror, dacă alegeți, sau să adăugați o altă imagine browser la asocierile posibile.

Submeniul Actions

Submeniul Actions deschide mult mai multe lucruri faine de făcut de la Dolphin'. Unele posibilități apar numai atunci când se aplică fișierul pe care l-ați selectat. Câteva opțiuni sunt

 • Conversia unui fișier imagine într-un format diferit
 • Previzualizarea fișierului
 • Descărcarea unui fișier de la distanță KGet
 • Semnează și/sau criptează fișierul, în conformitate cu software-ul de criptare instalat

Codifică și copie piese CD audio

 • Introduceţi un CD audio
 • Navigați la acest CD în Dolphin: trebuie să apară ca "Volume" în Dolphin 'Places' sau puteți ajunge la el tastând audiocd:/ în bara de adresă.


Dolphin prezentând CD audio


Acum observi că 'Dolphin propune un fișier WAV pentru fiecare piesă,plus:

 • un folder CDA care conține informații de indexare în formatul obișnuit CDA.
 • un întreg folder CD, care conține câte un fișier pentru fiecare format (.cda, .flac, .mp3, .ogg, .wav) deținând toate piesele
 • un folder FLAC, care conține piesele codate în format FLAC (format fără pierderi de informaţii)
 • un folder informativ care conține informațiile CDDB
 • un folder MP3, care conține toate piesele în format MP3
 • un folder Ogg Vorbis, care conține piesele codate în format OGG

Apoi trebuie doar să copii folder-ul la alegere, în formatul tău preferat pentru a opține versiunea relativ codificată a CD-ului tău!


timeline:/ and have your recent files as startup folder

Have your recent files always in Dolphin

In a current (2017, Version 16.08.3 of) dolphin (with baloo up and running), you can start up dolphin with a view of recently modified files: Just navigate to the address/location of timeline:/today/ (copy paste it to the address bar) or use it as dolphin start-up-folder in dolphin-settings. With older versions of dolphin, this required the below manual steps:

Dolphin has access to a large number of file transfer protocols (KIO Slaves). One of those is provided by the KDE semantic search system (Nepomuk). Nepomuk offers a transfer protocol named history. You can navigate to it by entering timeline:/ in the location bar.

One particularly neat thing there is the ability to have the Today folder from the timeline:/ protocol in the Places sidebar (you can just drag it there!). You can then change the name and icon (do a right click on the new Today entry and choose Edit entry Today...).

It could be very useful to have this view of recently used files immediately when you start Dolphin. Unfortunately, as of Dolphin 2.1 (part of KDE SC 4.9) this is not possible without editing the Dolphin configuration file. See this blog for more details on that.

To edit the configuration file, first close all Dolphin windows. Dolphin will save its configuration upon closing, overwriting any changes you might make!

Then use KRunner (Alt + F2) to edit ~/.config/dolphinrc with KWrite as follows: kwrite ~/.config/dolphinrc. You can of course use any other editor as well, like Kate. In the configuration file, locate the [General] section to edit the HomeUrl into: HomeUrl=timeline:/today and save the file. You should now have the today view as default and have the files you're most often looking for at your fingertips!

Legături externe


This page was last edited on 1 August 2019, at 11:11. Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.