Dolphin/Gestió de fitxers

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Dolphin/File Management and the translation is 100% complete.

Dolphin o Konqueror?

El Dolphin és l'aplicació per a la gestió de fitxers de l'espai de treball Plasma. Està dissenyat per a ser fàcil d'emprar, però potent.

El Konqueror era el gestor de fitxers predeterminat en el KDE 2 i 3, i encara està disponible per a aquells que prefereixen la seva interfície. És un navegador web, un gestor de fitxers, un visor de suports i més. Per a la gestió de fitxers, utilitza la KPart del Dolphin, pel que té totes la funcionalitat del Dolphin.

Descobrir el Dolphin

La primera secció us porta a una visita guiada al Dolphin. La segona secció tracta sobre els conceptes de diferents tipus d'adreces d'interès. La tercera secció tracta sobre la gestió de fitxers. Finalment mirem 'Més coses interessants'. Es pot fer clic sobre les imatges -les podeu veure en una a vista ampliada-.

Introducció al Dolphin

El Dolphin és el gestor de fitxers de la KDE Software Compilation.

Us mostraré com utilitzar el Dolphin per a les tasques habituals en la gestió de fitxers, i com personalitzar-lo en funció de les vostres necessitats.

Quan obrim el Dolphin des del menú Kickoff aquest mostra la vostra carpeta inicial, de manera predeterminada és la vostra carpeta d'inici.

Per a obrir un fitxer o anar a una carpeta, només cal fer clic a sobre seu. (Això es pot canviar pel doble clic a Arranjament del sistemaComportament de l'escriptoriEspai de treball o per a les versions antigues a Arranjament del sistemaDispositius d'entradasecció Ratolí).

Per a seleccionar i deseleccionar fitxers i carpetes, manteniu el cursor del ratolí sobre la icona i feu clic al signe més emergent per a seleccionar i al signe menys per a deseleccionar. Com segueix:

En fer clic al signe més, aquest fitxer o carpeta serà afegida a la vostra selecció. Podeu seleccionar diversos fitxers de la mateixa manera. La selecció també es pot fer arrossegant un rectangle (de vegades anomenat el mètode «rubber band»), i seleccionant i deseleccionant amb Ctrl + clic per a un i Majús. + clic per a un interval consecutiu.

Molts fitxers seleccionats s'assemblarà a això:

Crear una carpeta nova: Podeu crear una carpeta nova a la carpeta activa utilitzant el menú contextual (clic dret)Crea nou o la drecera F10.

Pestanyes: El Dolphin admet la navegació amb pestanyes. Es pot obrir una pestanya nova, per exemple des de FitxerPestanya nova (si heu activat la barra de menús), amb la drecera Ctrl + T o fent clic del botó mig del ratolí sobre la icona de carpeta i els botons de navegació.

Nota

A partir del KDE 4.7, la barra de menús del Dolphin està oculta, però és fàcil d'abastar i restaurar. Si preferiu tenir al davant la barra de menús, es pot activar seleccionant ControlMostra barra de menús o prement Ctrl + M.


El Dolphin s'obrirà de manera predeterminada quan fem clic a sobre de qualsevol carpeta. També es pot iniciar des del menú Kickoff.

La interfície

Barra de localització

El Dolphin integra un nou concepte d'usar la barra de localització d'una manera més ràpida i precisa: per tant s'utilitza una barra de localització «fil d'Ariadna». En lloc de mostrar el camí complet, s'anuncien només els punts de navegació en forma de botons. En fer clic en un d'aquests botons, es va directament a aquesta carpeta. D'aquesta manera es pot arribar a una carpeta pare des d'una subcarpeta d'una manera molt ràpida.

Entre els botons que representen una carpeta hi ha una petita fletxa la qual és un botó. En fer clic a la fletxa podreu veure una llista de totes les subcarpetes en el mateix nivell que l'actual, oferint-vos un canvi ràpid de carpeta.

Canviant ràpidament de carpeta


També hi ha una barra de localització clàssica, la qual mostra el camí complet. Per a utilitzar aquest estil podeu fer clic dret sobre la barra de localització i seleccionar Mostra el camí sencer. Si voleu que la barra de localització sigui editable, activeu la drecera de teclat Ctrl + L o seleccioneu ControlBarra de localitzacióUbicació editable. En fer clic a l'espai lliure al costat de l'última carpeta que es mostra en l'estil «fil d'Ariadna» podreu canviar a una barra de localització editable. Si se selecciona l'estil editable apareixerà una marca de selecció al final de la barra de localització. Aquesta marca de selecció és un botó que es pot utilitzar per tornar a l'estil «fil d'Ariadna». Per descomptat, també es pot utilitzar el menú i les dreceres de teclat.

Vista dividida

El Dolphin ofereix la possibilitat de dividir la vista de la carpeta actual de manera que se'n puguin veure dues, una a cada costat, com al Midnight Commander o el Krusader. Aquesta és una vista molt agradable per a copiar o moure fitxers des d'una carpeta cap a una altra.

Podeu dividir la vista fent clic a Divideix a la barra d'eines, si heu activat la barra de menús, VisualitzaDivideix (drecera de teclat F3). Per a tornar a una sola vista de carpeta, podeu fer clic a Tanca o simplement prémer F3 una altra vegada. El símbol mostrarà quina vista serà tancada. En funció de la vista actualment activa es mostrarà el signe menys a la part esquerra o dreta. La vista activa s'haurà tancat. És important saber-ho si voleu utilitzar la drecera de teclat. També hi ha un botó per a dividir i tancar la vista situat a la barra d'eines. Aquest també mostra el símbol menys, així doncs és fàcil saber quina vista serà tancada.

Per descomptat, cada vista té la seva pròpia barra de localització i cada vista pot utilitzar un mode de vista diferent.

Ordenar els fitxers

De manera predeterminada, els fitxers de la carpeta seleccionada s'ordenen en ordre alfabètic ascendent. La manera d'ordenar es pot canviar a través del menú ControlOrdena per.

Els fitxers es poden ordenar amb els atributs següents:

 • Nom
 • Mida
 • Data
 • Permisos
 • Propietari
 • Grup
 • Tipus
 • Destí de l'enllaç
 • Camí

El mètode d'ordenació es pot canviar seleccionant Ordena per des de la barra d'eines i desprès seleccionant A-Z o Z-A. A més, podeu triar si s'han de llistar primer les carpetes seleccionant Primer les carpetes.

Mode de vista

El Dolphin presenta tres modes diferents de vista de carpeta:

 • Icones mostra cada fitxer o carpeta com una icona amb el seu nom
 • Compacte és el mateix que les icones, però en una forma més compacta, permetent que es mostrin més carpetes i fitxers a la vegada
 • Detalls presenta una llista de fitxers i carpetes, donant informació sobre cadascun/a, inclòs però no limitat a la mida i la data

El mode es pot canviar des del Dolphin:

 • Seleccionant el Mode de vista des del menú Visualitza. Aquesta opció només estarà disponible si la barra de menús principal està habilitada.
 • Seleccionant el Mode de vista des del menú Control. Aquesta opció només estarà disponible quan la barra de menús principal està inhabilitada
 • Seleccionant la icona adequada des de la barra d'eines principal, si està habilitada
 • Utilitzant les dreceres de teclat predeterminades:
  • Ctrl + 1 alterna al mode vista Icones,
  • Ctrl + 2 alterna a la vista Compacta i,
  • Ctrl + 3 alterna a la vista Detallada.

Vista com a icones

Cada fitxer i carpeta estan representats per una icona en aquest mode. En lloc de mostrar una icona de vista prèvia del fitxer que pot mostrar. Aquesta característica es pot activar/desactivar a través del menú VisualitzaVista prèvia (si la barra de menús està activada) o a través del botó Vista prèvia a la barra d'eines principal.

Hi ha la possibilitat de mostrar informació addicional a sota de les icones. Pot estar activa/desactiva mitjançant ControlInformació addicional o VisualitzaInformació addicional (si la barra de menús està activada). En principi, hi ha disponibles els mateixos criteris que per a seleccionar la cerca.

Podeu agrupar les icones per a aconseguir una millor visió. S'activa mitjançant ControlMostra en grups o VisualitzaMostra en grups (si la barra de menús està activada). Ara les icones seran agrupades i els grups dividits per una línia horitzontal que contindrà el nom del grup com a llegenda. L'agrupació està relacionada amb els criteris de cerca seleccionats.

Detalls

En el mode de vista «Detalls» es mostrarà la informació addicional predeterminada en contrast amb el mode «Icones». Tots els fitxers són llistats en una taula. El menú contextual de la capçalera de la taula ofereix la possibilitat d'afegir columnes addicionals. Hi ha disponibles les columnes següents:

 • Mida
 • Data
 • Permisos
 • Propietari
 • Grup
 • Tipus
 • Destí de l'enllaç
 • Camí

La columna «Nom» sempre serà mostrada. En fer clic sobre la capçalera d'una de les columnes, la taula serà ordenada segons aquesta columna. En fer clic sobre la capçalera de la mateixa columna l'ordre s'invertirà.

És possible mostrar les carpetes en forma d'arbre. En aquest mode es mostrarà un «símbol >» al costat de la carpeta. En fer clic sobre aquest símbol la carpeta s'expandirà i es mostrarà a la taula totes les subcarpetes i fitxers que contingui. En fer clic en el signe, ara es mostrarà una «una fletxa que apunta cap avall», ara l'expansió es tancarà. Per descomptat, l'estructura en arbre es pot utilitzar per a tantes carpetes com es vulgui. En les últimes versions del KDE, la vista en arbre està activada de manera predeterminada, però es pot desactivar a través de ControlConfigura el Dolphin...Modes de vistaDetalls amb l'opció Carpetes expansibles.


Regles predeterminades per a totes les carpetes

Sota l'element de menú ControlAjusta les propietats de la vista (o sota l'element de menú VisualitzaAjusta les propietats de la vista si la barra de menús està activada) podeu establir qualsevol atribut a estar actiu de manera predeterminada en totes les vistes de carpeta.

Plafons

El Dolphin conté diversos plafons, els quals es poden activar a través del menú ControlPlafons. Cada plafó es pot col·locar a la zona d'acoblament a l'esquerra o a la dreta. Per a moure un plafó assegureu-vos que està desbloquejat (fent clic dret sobre un plafó i seleccionant Desbloqueja els plafons). Una vegada feu clic a la capçalera del plafó que voleu moure, arrossegueu-lo cap a la ubicació desitjada. La nova ubicació del plafó es ressaltarà mentre moveu el cursor, abans de deixar anar el botó del ratolí. Deixar anar un plafó sobre un altra els combinarà en una vista en pestanyes.

En algunes versions del Dolphin, la capçalera de cada plafó conté dos botons. El botó prop del títol desacobla el plafó. Això torna el plafó una finestra independent, la qual «flota» sobre de la finestra del Dolphin. La finestra sempre estarà combinada amb el Dolphin i no es podrà mostrar sense aquest, així com tampoc es podrà minimitzar com una finestra normal. En fer clic de nou sobre el botó, el plafó serà acoblat. El segon botó tanca el plafó.

Diàlegs no modals

Quan moveu, copieu o suprimiu fitxers/carpetes, el diàleg desapareixerà fins i tot quan l'operació no s'hagi completat. Apareixerà una barra de progrés a sota, a la dreta de la pantalla, i en finalitzar l'operació desapareixerà. Si voleu veure el progrés, heu de fer clic sobre la petita icona informativa (i) a la safata del sistema.

Atenció

Els nous usuaris que no estan acostumats a aquesta forma de treballar (i fins i tot els usuaris experimentats) poden quedar atrapats per això, si esteu movent, copiant o eliminant carpetes grans, llavors haureu d'utilitzar la icona per a monitoritzar el progrés de l'operació. Si no ho feu, és possible que utilitzeu una estructura de fitxers incompleta que resulti en fitxers corruptes. Esteu avisat!


Llocs

El Dolphin conté un nou tipus d'adreces d'interès, Llocs. Aquests es mostren en un plafó que es pot activar a través de ControlPlafonsLlocs (drecera de teclat F9). Els Llocs predeterminats són idèntics als que es mostren a la categoria Ordinador del menú K, Kickoff.

En fer clic sobre un d'aquests llocs s'obrirà en la vista de la carpeta actual. El menú contextual ofereix la possibilitat de modificar o suprimir els llocs. És igualment possible ocultar temporalment les entrades.

Es pot utilitzar el menú contextual d'una carpeta per a afegir-la com a una nova entrada al plafó Llocs. En conseqüència, hi ha un element Afegeix a Llocs en aquest menú. Igualment podeu fer una acció arrossega i deixa sobre una carpeta cap al plafó Llocs.

El plafó llocs també conté entrades per als perifèrics extraïbles connectats, tals que les claus USB o els CD. Una petita icona indicarà si el dispositiu està muntat. El menú contextual ofereix la possibilitat de desmuntar-los.

Els llocs s'utilitzen com a base a la barra del camí de navegació fil d'Ariadna. Cada adreça es mostra en relació a la carpeta pare més propera a un dels llocs.

Informació

El plafó d'informació es pot activar mitjançant ControlMostra els plafonsInformació (drecera de teclat F11). Aquest plafó mostra una vista prèvia o una icona del fitxer/carpeta actualment seleccionat o sota el cursor del ratolí. També es mostrarà alguna informació addicional com la data de canvi o la mida.

El plafó d'informació ofereix la possibilitat de valorar, afegir un comentari o una etiqueta a un fitxer. Aquesta és una de les interfícies per a l'escriptori semàntic Nepomuk, el qual ofereix els avantatges de la web semàntica per a l'escriptori. A partir del KDE 4.2 és possible cercar als enllaços semàntics donats per les etiquetes.

El plafó informatiu

Consell

Si us esteu preguntant sobre la falta d'etiquetes ID per a mp3 (títol, hora...) amb alguns fitxers, el més probable és que faltin les etiquetes ID3 versió 2. Les podeu afegir amb el KID3, per exemple.


Carpetes

Un plafó proporciona una estructura en arbre del sistema de fitxers que es pot visualitzar a través de ControlPlafonsCarpetes (drecera de teclat F7). L'estructura en arbre ofereix la possibilitat de fer clic als signes > i ↓ per a desplegar/plegar les subcarpetes. En fer clic sobre una de les carpetes el contingut es mostrarà a la vista actual.

Terminal

L'emulador de terminal Konsole es pot visualitzar directament al Dolphin a través de ControlPlafonsTerminal (drecera de teclat F4). Això fa possible l'ús d'ordres de la línia d'ordres directament al Dolphin. El terminal s'obrirà a la carpeta que es mostra a la vista actual. Majús. + F4 obrirà el Konsole en una finestra nova.

El Dolphin amb un terminal

Adreces d'interès i Llocs

El Plasma del KDE ofereix dos sistemes diferents d'enllaços basats en l'usuari cap a diferents ubicacions en el sistema de fitxers. Un s'anomena Llocs i l'altre s'anomena Adreces d'interès. Resideixen en fitxers diferents i tenen funcions diferents. Això ofereix més flexibilitat, però, fa necessari aprendre'n les diferències.

El Konqueror al KDE 3 no compartia les adreces d'interès

A diferència de la manera en què el Konqueror emmagatzemava les adreces d'interès en el KDE 3, tant Llocs com Adreces d'interès estan disponibles per a totes les aplicacions, així com per al gestor de fitxers Dolphin. Veurem això més tard.

Els Llocs a les aplicacions

Els «Llocs» per a navegar en tot el sistema

Hi ha un conjunt predeterminat de Llocs:

Inici
Xarxa
Arrel
Paperera

però n'hi podeu afegir d'altres. En el Dolphin, feu clic dret sobre una carpeta i seleccioneu Afegeix a Llocs, o arrossegueu-hi una carpeta.


Afegint una adreça d'interès a «Llocs»


De manera predeterminada, aquest «Lloc» serà visible en totes les aplicacions. Si voleu que es mantingui limitat al Dolphin, cal fer clic dret sobre el nou nom a la llista Llocs, on trobareu l'opció Edita. Hi ha una casella de selecció Mostra-ho només en usar aquesta aplicació (Dolphin).


Aquest «Lloc» només serà visible en el Dolphin


Podeu veure el resultat d'aquesta ordre si llegiu ~/.local/share/apps/kfileplaces/bookmarks.xml.

En certes aplicacions també hi ha una opció en el menú Fitxer per a afegir una carpeta a Llocs. En aquesta fase, les funcionalitats disponibles varien d'una aplicació a l'altre. La cosa important a retenir és que el valor predeterminat per als elements a Llocs, és el d'estar disponibles per a totes les aplicacions en el diàleg FitxerObre.

Limitar a una aplicació

Certes aplicacions permeten modificar elements en el menú Llocs. Per exemple, si feu clic dret al Gwenview sobre una carpeta a Llocs, podreu establir una opció Mostra-ho només en usar aquesta aplicació (Gwenview).


Limitant una adreça d'interès a una aplicació


Si cal limitar-les a una aplicació que encara no us ho permet, l'únic camí que queda és editar el fitxer ~/.local/share/kfile/bookmarks.xml. Immediatament abans de l'etiqueta </metadata> cal que afegiu la línia

<OnlyInApp>NomAplicació</OnlyInApp>

Adreces d'interès a les aplicacions

Habilitar les adreces d'interès

Les adreces d'interès no estan habilitades de manera predeterminada en els

diàlegs. per habilitar-les:
 • Obriu el menú Fitxer i seleccioneu Obre o Desa.
 • Feu clic a la icona Opcions.
 • Seleccioneu Mostra les adreces d'interès.
Habilitant les adreces d'interès

Usar les adreces d'interès

Es tracta de la segona classe d'enllaços basats en

l'usuari amb el sistema de fitxers. Recordeu obrir mitjançant
FitxerObre i
utilitzar la clau anglesa? Al costat, hi ha una estrella groga. Aquesta és
el menú de gestió de les adreces d'interès. 
Gestionant les adreces d'interès a les aplicacions des d'aquí

Aquí, podeu definir les adreces d'interès que seran visibles en aquest mateix

menú sobre qualsevol aplicació. Estan emmagatzemades en un fitxer,
~/.local/share/kfile/bookmarks.xml, el qual és utilitzat per totes
les aplicacions que tenen aquest menú.

Gestió d'arxius en Dolphin

La gestió d'arxius ara es ben simple. En qualsevol directori amb Dolphin, ressalteu els fitxers que voleu comprimir i feu clic dret. En aquest cas, utilitzant l'opció Compressió, podeu optar per crear un arxiu RAR, un arxiu tar amb gzip, o definir una altra manera de compressió que estigui configurada.

Creant un arxiu nou

De la mateixa manera, si feu clic sobre un fitxer d'arxiu existent obtindreu una sèrie d'accions afegides al menú del clic dret. Podeu extreure l'arxiu a la carpeta actual, a una subcarpeta detectada automàticament o en un altre lloc de la vostra elecció.

Si voleu afegir fitxers a un arxiu existent, podeu escollir Obre amb Ark.

Gestionant els arxius existents

Les accions més útils

Canviar una associació de fitxer al vol

Alguna vegada heu volgut obrir un fitxer, descobrint que està associat amb una aplicació que no és de la vostra elecció?

Per exemple, podeu modificar això en el KickoffOrdinadorArranjament del sistemaAparença i comportament comunsAssociacions de fitxer. Això és el mateix que executar kcmshell5 filetypes en una Konsole.

De manera alternativa, si voleu canviar múltiples associacions ràpidament, podeu editar directament el fitxer *.desktop, p. ex., el fitxer /usr/share/applications/org.gnome.Builder.desktop. Per exemple, el Gnome Builder s'associa amb una gran quantitat de tipus de fitxer que poden no ser desitjables. Llavors, la línia

  MimeType=application/javascript; # No volem tots aquests...

es pot escurçar o comentar amb el caràcter #. Potser una línia

  InitialPreference=2
  X-KDE-InitialPreference=3

en el fitxer builder.desktop ajuda a mantenir la vostra aplicació associada de manera predeterminada amb l'anterior, sent el constructor només una opció secundària o terciària.

En tercer lloc, el Dolphin i el Konqueror ofereixen un mètode ràpid per a canviar una sola associació:

Feu clic dret sobre el fitxer i seleccioneu Propietats. La primera línia és descriptiva, quelcom a:

Tipus: Document XML

En el mateix nivell, a la dreta, hi ha una clau anglesa. Feu-hi clic i podreu afegir o canviar una associació.

De la mateixa manera, en treballar sobre una carpeta, podeu canviar el gestor de fitxers per omissió de/a Konqueror, si és la vostra opció, o afegir un altre navegador d'imatges per a les possibles associacions.

El submenú Accions

El submenú Accions ofereix opcions molt maques per a fer des del Dolphin. Algunes de les possibilitats només apareixen quan siguin aplicables al fitxer seleccionat. Un fitxer .desktop d'aplicacions sota /usr/share/applications defineix quines accions són aplicables per a un tipus de fitxer en particular. Algunes de les opcions són:

 • Converteix un fitxer d'imatge a un format diferent
 • Vista prèvia d'aquest fitxer
 • Descarrega un fitxer remot amb el KGet
 • Signa i/o encripta el fitxer, d'acord amb el programari d'encriptatge instal·lat

Codificar i copiar pistes d'àudio CD

 • Inseriu un CD d'àudio.
 • Aneu a aquest CD amb el Dolphin: apareixerà com a «Volum» al plafó 'Llocs' o hi podeu arribar escrivint audiocd: / a la barra d'adreces.
El Dolphin presentant un CD d'àudio

Ara veureu que Dolphin proposa un fitxer WAV per a cada pista, a més de:

 • Una carpeta CDA que conté la informació d'indexació en el format CDA habitual.
 • Una carpeta CD sencer, que conté un fitxer per a cada format (.cda, .flac, .mp3, .ogg, .wav) amb totes les pistes.
 • Una carpeta FLAC, que conté les pistes codificades en format FLAC (format sense pèrdua d'informació).
 • Una carpeta Informació que conté la informació CDDB.
 • Una carpeta MP3, que conté totes les pistes en format MP3.
 • Una carpeta Ogg Vorbis, que conté les pistes codificades en format OGG.

A continuació, només haureu de copiar la carpeta de la vostra elecció, en el format preferit per obtenir la versió codificada de la unitat de CD!

Usar «timeline» per a tenir els fitxers recents com a carpeta d'inici

Fent que els fitxers recents estiguin sempre al Dolphin

Podeu iniciar el Dolphin (amb el Baloo funcionant) amb una vista dels fitxers modificats recentment: simplement navegueu fins a l'adreça/ubicació de timeline:/today/ (copieu-la i enganxeu-la a la barra d'adreces) o utilitzeu-la com a carpeta d'inici del Dolphin a la configuració del Dolphin.

Enllaços externs