Guies d'aprenentatge/Instal·lar programari KDE

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Tutorials/Install KDE software and the translation is 100% complete.

Instal·lació de programari KDE

Per a instal·lar programari KDE us recomanem que empreu els mitjans de la vostra distribució. Seguint aquest enllaç trobareu com conèixer el nom i la versió de la vostra distribució.

Consell

Quan veieu el text preformatat amb fons gris d'aquesta manera l'heu de teclejar exactament com aparegui.


Des de la IGU

Discover

El Discover és el Centre de programari KDE i funciona amb totes les distribuïdors que admeten AppStream (p. ex., la Ubuntu, la Debian, Archlinux, OpenSuse, la Red Hat, la Fedora). Si voleu més informació sobre el Discover, visiteu la pàgina del Discover.


Cercar el KDE en el Discover.

openSUSE - YaST

Juntament amb el Discover, openSUSE arriba amb la seva pròpia eina de gestió de programari, Gestió de programari YaST.

Cerqueu la Gestió de programari YaST en el llançador d'aplicacions. Obriu el YaST i feu clic sobre la icona Computer del menú inicial. Cliqueu Gestió de programari per a iniciar el gestor de paquets.

Cercar el KDE a la gestió de programari YaST.

Utilitzeu el camp de cerca per a trobar el paquet que desitgeu instal·lar. Podeu cercar pel nom o per la descripció del paquet i només necessiteu introduir part del nom. Llavors es presentarà una llista dels paquets que coincideixen amb la vostra cerca. Feu clic en les caselles de selecció dels paquets que s'instal·laran i després feu clic en Accepta. Per a més informació en la gestió de paquets i openSUSE, vegeu aquesta pàgina.

Windows Store

Algunes aplicacions KDE també estan disponibles a la Windows Store. Algunes aplicacions com el Krita i el KStars estan disponibles a la Windows Store.

Des de la línia d'ordres

Si trobeu que utilitzar un gestor de paquets gràfic és insuportablement lent, voldreu emprar la instal·lació des de la línia d'ordres. Aquesta és molt més ràpida, però el desavantatge és que necessiteu conèixer el nom exacte del paquet voleu instal·lar. Per a esbrinar quines ordres es poden utilitzar per a cercar paquets al vostre sistema: cerqueu el gestor de paquets de la vostra distribució a continuació, obriu una consola, annexeu --help al gestor de paquets de la vostra distribució. Com a exemple, dnf --help llistarà les ordres que podeu utilitzar per a Fedora, però són moltes i pot ser confús al principi.

openSUSE

Amb openSUSE instal·lareu el programari emprant el zypper, per exemple per a instal·lar el KWrite haureu d'obrir una consola i introduir zypper in kwrite.

Ubuntu

Amb la Ubuntu Linux instal·leu el programari utilitzant apt. Per exemple, per a instal·lar el KWrite obriu una consola i introduïu sudo apt install kwrite

Fedora

Fedora empra el dnf, per a instal·lar el KWrite obriu una consola i teclegeu dnf install kwrite. Si no sabeu el nom d'un paquet, podeu emprar la dnf list amb comodins per a veure tots els paquets amb una paraula com a part del nom del paquet — per exemple dnf list *network*, llistarà tots els paquets disponibles amb «network» com a part del nom. Podeu realitzar una cerca encara més àmplia, dnf search mpeg, llistarà tots els paquets que disposen de mpeg al nom o a la descripció del paquet.

Gentoo

Amb la Gentoo instal·lareu el programari mitjançant emerge, p. ex. per al KWrite haureu d'obrir una consola i escriure emerge --ask kwrite (utilitzant --ask per a obtenir una visió general de les dependències necessàries i utilitzar les opcions d'USE flag abans de confirmar). Si no esteu segurs del nom d’un paquet, podeu utilitzar emerge --search per a veure tots els paquets amb una paraula com a part del nom del paquet, p. ex. emerge --search network llistarà tots els paquets disponibles amb «network» com a part del nom.

Mageia

Podeu emprar urpmi per a instal·lar el programari KDE des de la línia d'ordres. Altres ordres útils les trobareu a la pàgina Urpmi de la Viquipèdia.

OpenMandriva Lx

La majoria del programari KDE ja està instal·lat: podeu utilitzar dnf per a instal·lar paquets addicionals. Si sabeu com s'anomena un paquet, podeu utilitzar, p. ex. dnf --refresh install kwrite. Si no coneixeu el nom del paquet, podeu utilitzar dnf --refresh search '*kde*' per a cercar (aquest exemple llista tots els paquets que tenen «kde» com a part del seu nom o descripció). També podeu utilitzar el Discover o el dnfdragora com a frontals gràfics per a la instal·lació de paquets.

Arch Linux i Manjaro

Amb l'Arch Linux i distribucions basades en Arch com la Manjaro, podeu instal·lar programari mitjançant la utilitat pacman. Per exemple, per a instal·lar el KWrite, heu d'obrir una consola i introduir l'ordre sudo pacman -S kwrite.