Guies d'aprenentatge/Instal·lar programari KDE

Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Tutorials/Install KDE software and the translation is 97% complete.

Other languages:
català • ‎dansk • ‎English • ‎français • ‎русский • ‎українська

Instal·lació de programari KDE

Per instal·lar programari KDE us recomanem que empreu els mitjans de la vostra distribució. Seguint aquest enllaç trobareu com conèixer el nom i la versió de la vostra distribució.

Ktip.png
 
Consell
Quan veieu el text preformatat amb fons gris d'aquesta manera l'heu de teclejar exactament com aparegui.


Ús del gestor de paquets

KDE neon

KDE neon is an Ubuntu-LTS-based mini-"distribution" and package archive maintained under the umbrella of the KDE project. It provides either the latest KDE software releases, the latest LTS KDE software releases, the latest commits to the master branches of KDE software, or the latest bugfixes in the bugfix branches of KDE software. To get KDE neon itself, visit the Installing KDE neon page. To install packages on KDE neon, use Discover. Search for whatever you want to install, then select a category to search in. When you find an app, click Install.

Alternatively, use
sudo apt install whatever
in Konsole to install whatever.

openSUSE

Trobareu l'eina de gestió de paquets de l'openSUSE a la pestanya Computer del menú inicial. Cliqueu Install/Remove Software per iniciar el gestor de paquets.

Cercant el Kate; el libkate1 i el liboggkate1 ja estan instal·lats, s'ha seleccionat el kate per ser instal·lat.

Utilitzeu el camp de cerca per trobar el paquet que desitgeu instal·lar; podeu cercar pel nom o per la descripció del paquet i només necessiteu entrar part del nom. Llavors es presentarà una llista dels paquets que coincideixen amb la vostra cerca. Marqueu les caselles de selecció dels paquets que voleu instal·lar i després cliqueu Accepta. Veieu aquesta pàgina per a més informació en la gestió de paquets i openSUSE.

Com a alternativa, podeu emprar KPackageKit per instal·lar programari a openSUSE.

Ubuntu/Kubuntu

En el Kubuntu 12.04 i versions posteriors, la manera per omissió d'instal·lar el programari és utilitzant el Centre de programari Muon. Per a versions anteriors podeu utilitzar el programari d'instal·lació KPackageKit. La instal·lació de programari per a aquestes versions es descriu a l'article KPackageKit. Llevat que rebeu instruccions per afegir fonts de programari addicionals, no hauríeu de necessitar la informació de a sota.

El Kubuntu ja està instal·lat amb la majoria de les fonts que hauríeu de necessitar, però si disposeu de coneixements per afegir una altra font de programari llavors haureu de seleccionar Arranjament a la finestra principal i després seleccionar Configura les fonts de programari.

Afegir fonts de programari en Muon

S'us sol·licitarà la vostra contrasenya de compte d'usuari i llavors veureu una finestra com aquesta:

Fonts de programari

Normalment no necessitareu realitzar canvis en aquesta configuració. Les fonts de programari es poden afegir a través de la pestanya Altre programari, on podeu clicar sobre el botó afegeix i teclejar (o copiar i enganxar) l'adreça de la font del programari en el quadre de diàleg que s'obri:

Després que clicar sobre el botó "Afegeix", podeu teclejar directament la ubicació de la font de programari.

Fedora

El mòdul yumex iniciarà el gestor de paquets gràfic. Quan l'inicieu, la primera tasca que realitzarà serà detectar si necessiteu alguna actualització. Normalment és recomanable que accepteu totes les actualitzacions. Si cliqueu en els Grups de damunt de la llista d'arxius veureu com es reordena, mostrant com un grup de paquets pot ser instal·lat per un sol clic. Busqueu el cursor en el plafó esquerre, tocant la fletxa:


PackageManager.png

Clicant la fletxa de l'encapçalament la feu girar, desplegant les opcions del paquet d'aquest grup. Aquí és on podeu instal·lar la base del KDE si no va ser instal·lat al principi.

Mageia and Mandriva

KDE és l'escriptori per defecte Mageia i Mandriva. Podeu instal·lar programari KDE emprant Mageia/Mandriva Centre de Control (mcc). Aneu a Favorits -> Mageia/Mandriva Centre de Control després aneu a la pàgina Software Management -> Install & Remove Software i escolliu Graphical desktop -> KDE. L'instal·lador gràfic Standalone pot ser executat des de KRunner, només entrant drakrpm al quadre d'entrada.

Instal·lant Kdenlive des del Centre de Control de Mageia.

Altres distribucions

Altres distribucions ofereixen gestors de paquets. Necessitareu trobar-los des del vostre menú, quan el trobeu, una de les descripcions de damunt haurien de tenir alguna cosa similar a la vostra distribució. En cas de dubte, pregunteu IRC i algú us ajudarà. Si mai heu utilitzat IRC, des d'aquí disposeu d'una guia per començar un xat amb altres usuaris.

Des de la línia d'ordres

Si trobeu que utilitzar un gestor de paquets és insuportablement lent, voldreu emprar la instal·lació de la línia de comandaments. Això és molt més ràpid, però el desavantatge és que necessiteu saber el nom exacte del paquet voleu instal·lar. Cada sistema té ordres útils per cercar, d'aquesta manera, proveu d'emprar la primera paraula de les ordres d'instal·lació de sota, amb l'afegitó --ajuda. Com a exemple, yum --help llistarà les ordres que podeu utilitzar per a Fedora, però són molts i pot ser confús al principi.

openSUSE

Amb openSUSE podeu instal·lar programari emprant zypper, per exemple per instal·lar KWrite haureu d'obrir una consola i introduir zypper in kwrite. En les instal·lacions més velles d'openSUSE, yast s'emprava així: yast -i kwrite. Podeu continuar utilitzant el yast si ho preferiu.

Ubuntu

Amb Ubuntu Linux instal · leu el programari utilitzant apt-get. Per exemple, per instal·lar KWrite obrireu una consola i introduireu sudo apt-get install kwrite

Fedora

Fedora empra el yum, per instal·lar el KWrite obriu una consola i teclegeu yum install kwrite. Si no sabeu el nom d'un paquet, podeu emprar la yum list amb comodins per veure tots els paquets amb una paraula com a part del nom del paquet — per exemple yum list *network*, llistarà tots els paquets disponibles amb "network" com a part del nom. Podeu realitzar una cerca encara més àmplia, yum search mpeg, llistarà tots els paquets que disposen de mpeg al nom o a la descripció del paquet.

Mageia i Mandriva

Podeu emprar urpmi per instal·lar el programari del KDE des de la línia d'ordres. Altres ordres útils les podeu trobar a la pàgina Urpmi de la Viquipèdia.


This page was last modified on 2 August 2017, at 09:50. Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.