Vejledninger/Installér software fra KDE

This page is a translated version of the page Tutorials/Install KDE software and the translation is 97% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎català • ‎dansk • ‎français • ‎português do Brasil • ‎русский • ‎українська • ‎中文(中国大陆)‎

Installér software fra KDE

Vi anbefaler, at du bruger din distributions foretrukne metode til at installere software fra KDE. Sådan finder du din distributions navn og version.

Ktip.png
Tip
Når du ser "skrivemaskineskrift" på en grå baggrund sådan her, så er det noget du skal skrive præcis som det står.


Fra skrivebordet

Discover

Discover er KDE's softwarecenter og fungerer i alle distributioner, som understøtter AppStream (Ubuntu, Debian, Arch-Linux, OpenSUSE, Red Hat, Fedora, ...). Hvis du ønsker mere information om Discover, så se Discover.


Søg efter KDE i Discover.

openSUSE - YaST

I openSUSE har du valget imellem at bruge Discover eller YaST's softwarehåndtering.

Du finder openSUSE's værktøj til håndtering af pakker i startmenuens faneblad Computer. Åbn den og klik på ikonet Installér/fjern software for at starte pakkehåndteringen.

Søg efter KDE i YaST's softwarehåndtering.

Brug søgefeltet til at finde den pakke du vil installere; du kan søge på pakkens navn eller dens beskrivelse, og du behøver kun at angive en del af navnet. Du vil så blive præsenteret for en liste af pakker, som matcher din søgning. Klik på tilvalgsboksene for de pakker, som skal installeres og derefter på Acceptér. Se denne side for mere om openSUSE's pakkehåndtering.

Windows Store

Nogle programmer fra KDE findes også i Windows Store. For eksempel kan du købe Krita, et digitalt maleprogram, eller KStars.

WindowsStoreKrita.png

Fra kommandolinen

Hvis du synes at det går alt langsomt at bruge en grafisk pakkemanager, så kan du installere fra kommandolinjen. Dette går meget hurtigere, men har den ulempe, at du skal kende det præcise navn på den pakke du vil installere. Ethvert system har en nyttig kommandoer til at søge, så prøv at skrive det første ord i installationskommandoen, som du finder herunder efterfulgt af --help. For eksempel vil yum --help vise de kommandoer du kan bruge i Fedora, men der er mange af dem, og det kan være forvirrende til at begynde med.

openSUSE

I openSUSE kan du installere software med zypper; for at installere KWrite kan du fx åbne en konsol og skrive zypper in kwrite.

Ubuntu

I Ubuntu Linux installerer du software med apt. For at installere KWrite kan du fx åbne en konsol og skrive sudo apt install kwrite.

Fedora

Fedora bruger yum så for at installere KWrite kan du for eksempel åbne en konsol og skrive yum install kwrite. Hvis du er usikker på pakkens navn kan du bruge yum list med jokertegn for at se alle pakker med et givet ord som en del af deres navn — for eksempel vil yum list *network* vise dig alle pakker, hvis navn indeholder "network". Du kan søge endnu bredere; for eksempel vil yum search mpeg vise alle pakker, som enten har mpeg i deres navn eller i pakkens beskrivelse.

Gentoo

I Gentoo kan du installere software med emerge; for KWrite ville du for eksempel åbne en konsol og skrive emerge --ask kwrite (brug --ask til at få et overblik over nødvendige afhængigheder og USE flag-tilvalg før du bekræfter). Hvis du ikke er sikker på navnet på en pakke, så kan du bruge emerge --search til at se alle pakker hvis navn indeholder et ord — for eksempel vil emerge --search network give dig en liste over de pakker, som har navne der indeholder "network".

Mageia og OpenMandriva Lx

Du kan bruge urpmi til at installere software fra KDE på kommandolinjen. Andre nyttige kommandoer kan findes på Wikipedias side om Urpmi

OpenMandriva Lx

Det meste af KDE's software er allerede istalleret - du kan bruge dnf til at installere flere pakker. Hvis du ved, hvad pakken kaldes, så kan du fx bruge dnf --refresh install kwrite. Hvis du ikke kender pakkens navn, så brug dnf --refresh search '*kde*' til at søge (dette eksempel viser alle pakker, som har "kde" i deres navn eller beskrivelse). Du kan også bruge discover eller dnfdragora som grafisk brugerflade til at installere pakker.

Arch linux og Manjaro

I Arch linux og distributioner baseret på arch, så som Manjaro kan du installere software med programmet pacman. For at installere KWrite skal du for eksempel Åbne en konsol og skrive sudo pacman -S kwrite


This page was last edited on 17 January 2021, at 11:04. Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.