Glossari

Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Glossary and the translation is 99% complete.

Other languages:
català • ‎čeština • ‎dansk • ‎Deutsch • ‎Ελληνικά • ‎English • ‎español • ‎فارسی • ‎suomi • ‎français • ‎Bahasa Indonesia • ‎italiano • ‎日本語 • ‎Lëtzebuergesch • ‎Nederlands • ‎português • ‎português do Brasil • ‎русский • ‎svenska • ‎українська • ‎中文(中国大陆)‎ • ‎中文(台灣)‎

L'objectiu d'aquesta pàgina és proporcionar una referència de caràcter no tècnic juntament amb enllaços per a més informació o alguna demostració. Veure també el Fitxer de l'argot.

Una visió general

Una guia visual de KDE 4.0: i un vídeo de 4.1 i us donaran una excel·lent visió de KDE Software Compilation 4 en els seus primers dies.

El següent glossari està destinat a ajudar-vos a trobar el camí entre la foscor de noms i conceptes nous. En alguns casos podeu trobar un enllaç d'un component de KDE 3 al seu equivalent en el context de KDE SC 4.

Activities (Activitats)

Les activitats són un conjunt d'estris de Plasma que tenen el seu propi fons d'escriptori. Una mica com els escriptoris virtuals, però no del tot.
Per exemple teniu una «activitat laboral» amb canals RSS, una nota amb el vostre TODO, una vista de carpeta amb fitxers relacionats, i un fons d'escriptori subtil.
Al costat, teniu una «activitat de temps lliure», amb vistes prèvies de fotos en família i els gossos, canals RSS dels blogs favorits, una vista de carpeta que mostra la col·lecció de pel·lícules, una mini-aplicació de twitter i, per descomptat, Iron Maiden com a fons d'escriptori que m'han agradat des principis dels 80.
A les 17.00 hores es canvia d'«activitat laboral» a «activitat de temps lliure».

Més informació:

Crear activitats

Akonadi

El mecanisme d'accés a les dades desades per a totes les dades PIM (Personal Information Manager -gestor de la informació personal-) en el KDE SC 4. Un únic sistema d'emmagatzematge i sistema de recuperació permet eficiència i extensibilitat que no era possible sota KDE 3, cadascun dels components PIM disposava del seu propi sistema. Tingueu en compte que l'ús d'Akonadi no canvia el format de les dades desades (vCard, iCalendar, mbox, maildir, etc.) -simplement només proporciona una nova forma d'accedir i actualitzar les dades-.
Els principals motius per al disseny i desenvolupament d'Akonadi són de naturalesa tècnica, és a dir el disposar d'una manera única per a l'accés a les dades PIM (contactes, calendaris, correus electrònics...) de diferents aplicacions (p. ex. KMail, KWord, etc.), eliminant així la necessitat d'escriure codi semblant aquí i allà.
Un altre objectiu és part d'aplicacions IGU com KMail des de l'accés directe a recursos externs com el correu de servidors -aquest va ser un important motiu per informes-d'error/desitjos pel que fa al rendiment/capacitat_de_resposta en el passat.

Més informació:

Akonadi per al PIM de KDE
Viquipèdia: Akonadi
Techbase: Akonadi

aRts

El marc de so en el KDE 2 i 3. La seva naturalesa tasca-simple ha causat problemes quan es trobaven dues fonts de so. A l'espai de treball Plasma se substitueix per Phonon.

Més informació:

Viquipèdia: aRts
Pàgina web de aRts

Torna a Una introducció a KDE

Més informació:

More about Nepomuk-KDE: Soprano and KDE platform integration

Containment (Contenidor)

Un contenidor és un grup de nivell superior d'estris. Cada contenidor gestiona les dades d'aspecte i configuració del seu conjunt d'estris independentment d'un altra.
El resultat final és que es poden agrupar estris dins d'un contenidor d'acord amb la importància del seu patró de treball, en comptes de mitjançant l'agrupació del directori.

D-Bus

És un sistema de missatges de servei-intern. Desenvolupat per Red Hat®, que va ser fortament influenciat pel DCOP de KDE 3, al que substitueix.

Més informació:

FreeDesktop.org: What is D-Bus?
Viquipèdia: D-Bus

Dolphin

El gestor de fitxers per omissió de KDE SC 4. Compta amb un plafó lateral (Llocs), però la navegació es fa principalment sobre de la finestra principal. La divisió de finestres és possible, i les vistes es poden aplicar a finestres individuals. Muntar i desmuntar dispositius USB es pot fer en el plafó lateral. Es poden afegir altres directoris al plafó «Llocs». També és possible una vista en arbre.

Més informació:

Viquipèdia: Dolphin (software)
Road to KDE 4: Dolphin and Konqueror
Ars Technica: A First Look at Dolphin
Youtube - KDE 4 rev 680445 - Dolphin
Introducing KDE 4 Blog - Dolphin
La guia d'aprenentatge de UserBase per a la gestió de fitxers

Extensors

Els extensors són un tipus especial d'emergent que per exemple pot sorgir d'un plafó Plasma. Extensor té peces desmuntables. Els extensors són un nou concepte que va arribar a Plasma per KDE 4.2.El Kuiserver (la interfície que recull tots els treballs de llarga execució i els disposa en una finestra) farà ús dels extensors perquè pugueu separar tasques diferents i supervisar el seu progrés per separat.

Més informació:

Mockup Screenshots
The Elements of Plasma

Flake

Flake és una biblioteca de programació que s'usa en KOffice i Calligra. Funcionalment, ofereix «formes» per a mostrar el contingut i eines per a manipular el contingut. Les «formes» es poden apropar o rotar i es poden agrupar per a treballar com una única «forma», al voltant de la qual el flux de text és possible.

Més informació:

KDE Community Wiki - Flake

Get Hot New Stuff (Obtén novetats candents)

Get Hot New Stuff (GHNS) és un estàndard obert que facilita als usuaris a descarregar i instal·lar diverses extensions per a les seves aplicacions. La nostra implementació de GHNS és usada per Plasma (per exemple, per a obtenir nous temes d'escriptori), i per moltes aplicacions i estris.

Més informació:

Lloc web de GHNS
An article on GHNS in KDE SC 4

Home Directory (Directori inici)

Aquest és el lloc en el sistema a on es desen tots els vostres fitxers. Els podeu escriure fora d'aquesta carpeta, però totes les aplicacions estan configurades per proposar-la com a lloc per omissió. I això és més fàcil, quan deseu les vostres coses aquí.

Més informació:

Viquipèdia: Home directory

KControl

El Centre de control de KDE, per a configurar las preferències globals en KDE 3. Substituït per la interfície Arranjament del sistema en KDE SC 4.

KDOM

Un mòdul de KPart per a crear DOM a KHTML (Document Object Model) de manera que aquest sigui capaç de representar totes les aplicacions disponibles. KSVG2 es basa en KDOM per a KDE SC 4.

KHTML

KHTML és el motor de renderitzat HTML per a l'escriptori Plasma KDE, com l'usat pel navegador Konqueror. També proporciona una KPart que permet a totes les aplicacions del KDE el mostrar contingut web. Una nova introducció, Qt WebKit és també per al desenvolupament d'aplicacions de Plasma i altres

Kicker

En KDE 3, la barra era ubicada, usualment a la part inferior de la pantalla (A vegades anomenada el Plafó), a on es troben els llançadors d'aplicacions, el Paginador, i els botons per executar algunes aplicacions. Veure Plafó.

Kickoff

En KDE SC 4 (i algunes versions finals de KDE 3), un menú de llançament en el qual les aplicacions s'ordenen per grups funcionals. «Favorits» substitueix el «Aplicacions més usades» en el Menú clàssic, i s'hi poden afegir aplicacions. Fer clic dret també ofereix la possibilitat d'afegir aplicacions a l'escriptori o al plafó. El ràpid accés a una aplicació menys usada és possible amb el quadre de cerca. S'està treballant en altres menús, ja que KDE SC 4 es pot usar amb més d'un llançador, s'ha de requerir.

Més informació:

Kickoff Sneak Preview
Design documentation

KJS

Motor de JavaScript a la plataforma KDE.

KInfoCenter

Kinfocenter es va originar com a part de Kcontrol des del KDE 3.1. En KDE SC 4 s'està substituint per mòduls configurats en l'Arranjament del sistema, sobretot Solid, i està sent presentada de nou com una aplicació en el KDE SC 4.5.

Més informació:

KInfoCenter
Viquipèdia: KInfoCenter

KIO

El sistema KDE d'entrada/eixida proporciona una única API per a operar sobre els fitxers, ja sigui local o a un servidor remot. A més, els esclaus KIO proporcionen suport individual per a alguns protocols. Especialment útils: http, ftp, sftp, smb, nfs, ssh (fish), man, tar i zip.

Més informació:

Una guia d'aprenentatge sobre la transferència de fitxers
Viquipèdia: KIO
Linux.com - Master the KIO slaves
Breaking the Network Barrier

Kiosk

Kiosk és un marc de treball per a limitar les capacitats dels usuaris en una plataforma KDE, ideal per usar en llocs com ciber-cafès. Està present en KDE 3 i KDE 4, però l'eina d'administració, Kiosktool, només està disponible per a KDE 3. Es pot utilitzar per a configurar les aplicacions de KDE 4, encara que les configuracions de kiosk es poden mantenir mitjançant l'edició manual dels fitxers de configuració.

KPart

KPart és un component individual de l'escriptori Plasma KDE i permet a les aplicacions compartir els seus serveis amb altres aplicacions. KParts permet al KMail i al KOrganizer integrar-se (com a connectors) dintre de la suite Kontact, o usar KHTML per a mostrar llocs a l'Akregator.

Kross

Kross és un entorn de treball per a crear scripts, ens permet el suport a múltiples llenguatges d'script. En el futur un sistema de connectors permetrà el suport d'altres llenguatges.

KRunner

La mini-línia d'ordres a la qual s'accedeix des del menú clàssic, la drecera de teclat Alt+F2, o feu clic dret a l'escriptori. En KDE SC 4 amb part d'un nom es mostraran tots els resultats possibles.

Més informació:

Youtube - KDE SC 4.1 KRunner

KSVG

KSVG habilita el suport per a gràfics vectorials escalables en un navegador KHTML. KSVG2 estén això per al KDE SC 4.

KWin

KWin és el gestor de finestres. Aquí és on la decoració de les finestres es pot canviar i aplicar temes. KDE SC 4 s'estén KWin per donar suport als efectes de composició 3D a l'escriptori.

Més informació:

KWin
Road to KDE 4: KWin Composite
KDE SC 4 Desktop Effects Video Tour
Youtube - KDE SC 4.0 KWin Composite Showcast
Youtube - KWin compositing config & intro

Mini-CLI

Veure KRunner

Nepomuk

Nepomuk és l'acrònim de Networked Environment for Personalized, Ontology-based Management of Unified Knowledge («Entorn de xarxa per a personalitzar, basada en l'ontologia de gestió unificada de coneixement»). Nepomuk té com a objectiu eliminar les barreres artificials entre la informació per a permetre la classificació dinàmica, organització i presentació de dades a l'usuari. Ja sigui descarregada d'Internet, rebuda en un correu electrònic o escrita en una nota, la informació és a l'abast i amb l'etiqueta de dades intel·ligents. Visiteu The Semantic Desktop per obtenir més informació sobre aquest concepte.

Més informació:

Pàgina Userbase per a Nepomuk
Viquipèdia: Semantic Desktop
Viquipèdia: NEPOMUK Framework
Lloc web de NEPOMUK
NEPOMUK KDE

Oxygen

Oxygen és el tema per omissió de KDE SC 4. Dissenyat per portar «una alenada d'aire fresc» a l'escriptori eliminant el simplista, icones animades, i la substitució per un tema net i amb icones de qualitat fotogràfica. Oxygen usa una paleta sense saturació per prevenir que les icones es converteixin en una distracció i usa detallats gràfics escalables (SVG).

Més informació:

Viquipèdia: Oxygen Project
Oxygen Icons

Pager (Paginador)

Un paginador és un petit programa o mini-aplicació del plafó que mostra la posició de les finestres a l'escriptori i si teniu diversos escriptoris virtuals us ofereix una visió general sobre tots.

Panel (Plafó)

Veure Kicker. En KDE SC 4 el nom «kicker» es deixa d'usar, i la norma és «plafó». Les «mini-aplicacions» són substituïdes per Estris.

Més informació:

Plafons

Phonon

Una API multimèdia multi-plataforma, interfície per a connectar amb les plataformes existents, com ara motors gstreamer i xine. KDE 2 i 3 depenen de aRts per al so. Phonon el substitueix.

Més informació:

Phonon
Viquipèdia: Phonon (KDE)
Lloc web de Phonon

Plasma

En KDE SC 4 l'escriptori Plasma substitueix KDesktop, Kicker i el motor d'estris SuperKaramba. Els applets s'anomenen Plasmoids, i van des d'estris d'informació a les mini-aplicacions, com ara una calculadora o un diccionari. Estris d'altres fonts, com els estris de SuperKaramba o els Gadgets de Google també són compatibles.

Més informació:

Viquipèdia: Plasma (KDE)
Lloc web de Plasma
La pàgina UserBase per a Plasma
Les PMF de Plasma
Youtube - Plasma Applets Galore (Part 1)
Liquidat's Blog

Qt

(Es pronuncia «cute») Un conjunt d'eines per escriure aplicacions multi-plataforma. És usat per moltes aplicacions multi-plataforma tals com el navegador Opera, GoogleEarth i Skype. Qt és desenvolupat per Trolltech, que ara forma part de la companyia Nokia. Qt són les biblioteques sobre les quals aquesta construït el programari KDE.

Més informació:

Viquipèdia: The Qt Toolkit
Qt Demo Videos

Solid

Solid proporciona una única API per a l'administració de maquinari. El maquinari s'agrupa en «dominis». Els dominis inicials es refereixen a HAL, NetworkManager i els adaptadors Bluetooth. Atès que els dorsals per a Solid són connectables, Solid ajuda als desenvolupadors d'aplicacions a escriure menys codi, i és independent de la plataforma.

Més informació:

Discover Solid
Solid Brings Hardware Configuration and Control to the KDE platform

Soprano

Soprano és un subprojecte de Nepomuk, proporcionant un repositori per a la informació recollida, com etiquetes, valoracions, etc. Això fa la informació disponible a l'Strigi.

More info:

More about Nepomuk-KDE: Soprano and KDE platform integration

Strigi

Un dimoni de recerca profunda a indexats, Strigi ha de ser ràpid i lleuger. També utilitza hash SHA-1, que l'ajudarà en la identificació dels fitxers duplicats.

Més informació:

Strigi - the fastest and smallest desktop searching program
Viquipèdia: Strigi

System Settings (Arranjament del sistema)

En KDE SC 4 substitueix al KControl (el Centre de control) proporcionant control sobre la plataforma modular de KDE.

Més informació:

Arranjament del sistema
KDE SC 4 System Settings illustrated

Threadweaver

Aquesta biblioteca de programació per fils estén la disponibilitat entre els processadors de múltiples nuclis tan com sigui possible, donant-los prioritat abans de fer cua per a la seva execució. ThreadWeaver proporciona una interfície de treball d'alt nivell per a programar en multiprocés.


Més informació:

Why Multithreading? (Technical article)

Virtual Desktops (Escriptoris virtuals)

Un concepte popular de UNIX basat en gestors de finestres és el de escriptoris virtuals. Això significa que no només teniu una pantalla en la qual podeu disposar les finestres, ja que disposeu de diversos escriptoris. En canviar a un escriptori diferent (en general amb un paginador) només veureu les finestres que s'han iniciat en aquest o les que s'hi ha mogut. Una finestra també es pot fer «fixa» el que significa que apareix en tots els escriptoris virtuals.

WebKit

Motor de renderitzat HTML, procedent d'una branca de KHTML. Aprovada per Apple i desenvolupat per a Safari. Webkit porta tota la funcionalitat de nou a KDE SC 4, on està disponible a través de Qt.

Més informació:

La pàgina inici de Webkit
Viquipèdia: Webkit

Widget (Estri)

Diccionari d'anglès Collins: «Qualsevol petit mecanisme o dispositiu el nom del qual es desconeix o s'oblida temporalment». En termes de programari KDE,estri és un component únic en el llenç. Altres noms comuns que són anàlegs són «applet» o «gadget» (miniaplicació). Temes SuperKaramba, Dashboard d'Apple, els Gadgets de Google, Yahoo Widgets, Vista Sidebar Widgets, Opera Widgets tot són exemples de sistemes d'un altre sistema d'estris (alguns dels quals també tenen suport per part de Plasma).

X-Server (Servidor X)

El X-Server representa una capa bàsica sobre la qual es construeixen els diversos IGU, com ara l'escriptori Plasma de KDE. Manipula el ratolí bàsic i l'entrada del teclat (tant des d'una màquina local com des d'una remota) i proporciona rutines gràfiques elementals per a dibuixar rectangles i d'altres figures primitives.

XMLGUI

Un entorn de treball per a programadors per al disseny de la interfície d'usuari. És àmpliament utilitzat per KParts.

Més informació:

Viquipèdia: XMLGUI
Viquipèdia: Qt Style Sheets

ZUI

La interfície d'usuari apropa/allunya «Zooming User Interface». «Allunyant la imatge, els usuaris poden obtenir una visió general de tots els grups objecte que han fet. Aquests grups poden reflectir els projectes en els que s'està treballant, de manera que es poden mantenir diferents conjunts de fitxers organitzats, etc. Mantenint el punter a sobre o fent clic en un d'aquests grups quan està allunyada, els usuaris poden obtenir una vista prèvia/captura de pantalla del que hi ha al grup, o apropa aquest grup per a que es mostri a la mida màxima sobre la pantalla física». aseigo

Més informació:

Youtube ZUI demoThis page was last modified on 13 February 2018, at 16:30. Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.