Glossari

From KDE UserBase Wiki
Revision as of 19:11, 7 October 2022 by Abella (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

L'objectiu d'aquesta pàgina és proporcionar una referència de caràcter no tècnic juntament amb enllaços per a més informació o alguna demostració. Veure també el Fitxer de l'argot.

Activities (Activitats)

Les activitats són un conjunt d'estris de Plasma que tenen el seu propi fons d'escriptori. Una mica com els escriptoris virtuals, però no del tot.
Per exemple teniu una «activitat laboral» amb canals RSS, una nota amb el vostre TODO, una vista de carpeta amb fitxers relacionats, i un fons d'escriptori subtil.
Al costat, teniu una «activitat de temps lliure», amb vistes prèvies de fotos en família i els gossos, canals RSS dels blogs favorits, una vista de carpeta que mostra la col·lecció de pel·lícules, una mini-aplicació de twitter i, per descomptat, Iron Maiden com a fons d'escriptori que m'han agradat des principis dels 80.
A les 17.00 hores es canvia d'«activitat laboral» a «activitat de temps lliure».

Més informació:

Akonadi

El mecanisme d'accés a les dades desades per a totes les dades PIM (Personal Information Manager -gestor de la informació personal-) en el KDE SC 4. Permet que diverses aplicacions puguin accedir a la informació requerida en un sol lloc. Tingueu en compte que l'ús d'Akonadi no canvia el format de les dades desades (vCard, iCalendar, mbox, maildir, etc.) -simplement només proporciona una nova forma d'accedir i actualitzar les dades-.
Els principals motius per al disseny i desenvolupament d'Akonadi són de naturalesa tècnica, és a dir el disposar d'una manera única per a l'accés a les dades PIM (contactes, calendaris, correus electrònics...) de diferents aplicacions (p. ex. KMail, KWord, etc.), eliminant així la necessitat d'escriure codi semblant aquí i allà.
Un altre objectiu és part d'aplicacions IGU com KMail des de l'accés directe a recursos externs com el correu de servidors -aquest va ser un important motiu per informes-d'error/desitjos pel que fa al rendiment/capacitat_de_resposta en el passat.

Més informació:

Baloo

El Baloo és un servei d'indexació i cerca de fitxers que empren el Dolphin i Elisa per obtenir les metadades dels fitxers i permetre cerques globals. En un tipus de terminal, empreu balooctl check per esbrinar si ja s'ha creat un índex. balooctl disable i balooctl status també són instruccions d'ajuda.

Més informació:

Brisa

Brisa és el tema predeterminat que ha començat amb el Plasma 5.

Més informació:

Containment (Contenidor)

Un contenidor és un grup de nivell superior d'estris. Cada contenidor gestiona les dades d'aspecte i configuració del seu conjunt d'estris independentment d'un altra.
El resultat final és que es poden agrupar estris dins d'un contenidor d'acord amb la importància del seu patró de treball, en comptes de mitjançant l'agrupació del directori.

D-Bus

És un sistema de missatges de servei-intern. El D-Bus permet interactuar amb múltiples programes. Desenvolupat per Red Hat®, que va ser fortament influenciat pel DCOP del KDE 3, al qual substitueix.

Més informació:

Dolphin

El gestor de fitxers predeterminat del Plasma del KDE. Compta amb un plafó lateral (Llocs), però la navegació es fa principalment sobre de la finestra principal. Disposa de diverses característiques avançades com la divisió de finestres i les vistes individuals en diferents finestres. Muntar i desmuntar dispositius USB es pot fer en el plafó lateral. Es poden afegir altres directoris al plafó «Llocs». També és possible una vista en arbre.

Més informació:

Flake

Flake és una biblioteca de programació que s'usa en el Krita i el Calligra. Funcionalment, ofereix formes per a mostrar el contingut i eines per a manipular el contingut. Les formes es poden apropar o girar i es poden agrupar per a treballar com una única forma, al voltant de la qual és possible el flux de text.

Més informació:

Get Hot New Stuff (Obtén novetats candents)

Get Hot New Stuff (GHNS) és un estàndard obert que facilita als usuaris a descarregar i instal·lar diverses extensions per a les seves aplicacions. La nostra implementació de GHNS és usada per Plasma (per exemple, per a obtenir nous temes d'escriptori), i per moltes aplicacions i estris.

Més informació:

Home Directory (Directori inici)

Aquest és el lloc en el sistema a on es desen tots els vostres fitxers. Els podeu escriure fora d'aquesta carpeta, però totes les aplicacions estan configurades per proposar-la com a lloc per omissió. I això és més fàcil, quan deseu les vostres coses aquí.

Més informació:

KHTML

El KHTML és un motor de renderitzat HTML que és la base de WebKit, el motor que alimenta molts navegadors que encara s'empren (p. ex., el Safari).

Kirigami

El Kirigami és un conjunt de components que permet als desenvolupadors crear aplicacions que es vegin bé i que funcionin bé tant en plataformes mòbils com en ordinadors d'escriptori.

Més informació:

Kickoff

El Kickoff és un menú de llançament en el Plasma del KDE, en el qual les aplicacions s'ordenen per grups de funcionalitat. Fer clic dret també ofereix la possibilitat d'afegir aplicacions a l'escriptori o al plafó. El ràpid accés a una aplicació menys usada és possible amb el quadre de cerca. També hi ha alternatives, com el plafó d'aplicacions a pantalla completa.

Més informació:

KJS

Motor de JavaScript a la plataforma KDE.

KInfoCenter

El Kinfocenter es va originar com a part de Kcontrol des del KDE 3.1. Pot mostrar les dades quant al vostre sistema, així com l'ús de l'energia, informació del maquinari i molts més.

Més informació:

KIO

El sistema d'entrada/eixida del KDE proporciona una única API per a operar sobre els fitxers, ja sigui local o a un servidor remot. A més, els esclaus KIO proporcionen suport individual per a alguns protocols. Alguns dels especialment útils són: http, ftp, sftp, smb, nfs, ssh (fish), man, tar, google drive i zip.

Més informació:

Kiosk

  • El Kiosk és un marc de treball per a limitar les capacitats dels usuaris en un sistema amb plataforma KDE, ideal per usar en llocs com ciber-cafès. Per ara ha estat sense manteniment força temps.

KPart

KPart és un component individual de l'escriptori Plasma KDE i permet a les aplicacions compartir els seus serveis amb altres aplicacions. KParts permet al KMail i al KOrganizer integrar-se (com a connectors) dintre de la suite Kontact, o usar KHTML per a mostrar llocs a l'Akregator.

Kross

Kross és un entorn de treball per a crear scripts, ens permet el suport a múltiples llenguatges d'script. En el futur un sistema de connectors permetrà el suport d'altres llenguatges.

KRunner

La mini-línia d'ordres a la qual s'accedeix des del menú clàssic, la drecera de teclat Alt+F2, o fent clic dret a l'escriptori.

Més informació:

KWin

El KWin és el gestor de finestres del KDE. Aquí és on es poden canviar les decoracions de les finestres i aplicar els temes.

Més informació:

Pager (Paginador)

Un paginador és un petit programa o mini-aplicació del plafó que mostra la posició de les finestres a l'escriptori i si teniu diversos escriptoris virtuals us ofereix una visió general sobre tots.

Plafó

Vegeu Kicker. En el Plasma de KDE el nom «kicker» es deixa d'usar, i la norma és «plafó». Les «miniaplicacions» són substituïdes pels Estris.

Més informació:

Phonon

Una API multimèdia multi-plataforma, interfície per a connectar amb els marcs de treball existents, com ara els motors gstreamer i xine.

Més informació:

Plasma

El Plasma és l'entorn d'escriptori KDE. És la part de l'escriptori que veiueu. El Plasma també actua com a cola entre els plafons, plasmoides i el Kickoff. El Plasma Mobile permet que el Plasma s'executi en telèfons intel·ligents i empra la mateixa base de codi subjacent.

Més informació:

Qt

(Es pronuncia «cute») Un marc de treball/conjunt d'eines per escriure aplicacions multiplataforma. És usat per moltes aplicacions multiplataforma tals com el Krita, GoogleEarth i Skype. Les Qt conformen la biblioteca subjacent en la qual es basa el programari KDE.

Més informació:

Solid

Solid proporciona una única API per a l'administració de maquinari. El maquinari s'agrupa en «dominis». Els dominis inicials es refereixen a HAL, NetworkManager i els adaptadors Bluetooth. Atès que els dorsals per a Solid són connectables, Solid ajuda als desenvolupadors d'aplicacions a escriure menys codi, i és independent de la plataforma.

Més informació:

Arranjament del sistema

L'arranjament del sistema és el lloc unificat on podreu canviar i personalitzar molts aspectes de l'escriptori Plasma i el KWin, com els temes d'icones, efectes de l'escriptori i les dreceres.

Més informació:

Threadweaver

Aquesta biblioteca de programació per fils estén la disponibilitat entre els processadors de múltiples nuclis tan com sigui possible, donant-los prioritat abans de fer cua per a la seva execució. ThreadWeaver proporciona una interfície de treball d'alt nivell per a programar en multiprocés.

Més informació:

Virtual Desktops (Escriptoris virtuals)

Un concepte popular de UNIX basat en gestors de finestres és el de escriptoris virtuals. Això significa que no només teniu una pantalla en la qual podeu disposar les finestres, ja que disposeu de diversos escriptoris. En canviar a un escriptori diferent (en general amb un paginador) només veureu les finestres que s'han iniciat en aquest o les que s'hi ha mogut. Una finestra també es pot fer «fixa» el que significa que apareix en tots els escriptoris virtuals.

WebKit

Motor de renderitzat HTML, procedent d'una bifurcació de KHTML. Aprovada per Apple i desenvolupat per a Safari.

Més informació:

Widget (Giny)

Diccionari d'anglès Collins: «Qualsevol petit mecanisme o dispositiu el nom del qual es desconeix o s'oblida temporalment». En termes de programari KDE,giny és un component únic en el llenç. Altres noms comuns que són anàlegs són «applet» o «gadget» (miniaplicació). Temes SuperKaramba, Dashboard d'Apple, els Gadgets de Google, Yahoo Widgets, Vista Sidebar Widgets, Opera Widgets tot són exemples de sistemes d'un altre sistema de ginys (alguns dels quals també tenen suport per part del Plasma).

Servidor X

El Servidor X representa una capa bàsica sobre la qual es construeixen els diversos IGU, com ara l'escriptori Plasma del KDE. Gestiona l'entrada bàsica del ratolí i del teclat (tant des d'una màquina local com des d'una remota) i proporciona rutines gràfiques elementals per a dibuixar rectangles i d'altres figures primitives.

XMLGUI

Un entorn de treball per a programadors per al disseny de la interfície d'usuari. És àmpliament utilitzat per KParts.

Més informació: