Glossary/da: Difference between revisions

From KDE UserBase Wiki
(Created page with ':''Yderligere information'': ::[http://en.wikipedia.org/wiki/Phonon_(KDE) Wikipedia - Phonon (KDE)] ::[http://phonon.kde.org/cms/1030 Phonon website]')
No edit summary
 
(300 intermediate revisions by 2 users not shown)
Line 1: Line 1:
{{Template:I18n/Language Navigation Bar|Glossary}}
<languages />  
<languages />  


Denne side er tænkt som en ikke-teknisk reference med links til yderligere information eller demonstration. Se også [[Special:myLanguage/Jargon File|Fagudtryk]]
<span id="Activities"></span>
===Aktiviteter ===
:'''Aktiviteter''' er samlinger af '''Plasma''' "widgets", som har deres eget wallpaper - lidt lige som [[#Virtuelle skriveborde|virtuelle skriveborde]], men ikke helt.


[[Welcome_to_KDE_UserBase_(da)|Home]] >> [[An_introduction_to_KDE|Introduction_(da)]] >> [[Glossary_(da)]]
:For eksempel kan du have en "arbejdsaktivitet" med commit rss feeds, en note med din huskeseddel, en ''Mappevisning'' med dine arbejdsrelaterede filer og et neutralt wallpaper. 


Denne side er tænkt som en ikke-teknisk referenced med links til yderligere information eller demonstration.
:Ved siden af det har du din "fritidsaktivitet" med visning af familjebilleder, rss feeds fra dine yndlingsblogs, en Mappevisning med din filmsamling, en twitter applet og selvfølgelig det Iron Maiden wallpaper, som du har haft siden de tidlige 80ere.


==En generel oversigt==
:Præcis kl. 5 skifter du fra "arbejdsaktiviteten" til din "fritidsaktivitet".


Denne [http://www.kde.org/announcements/4.0/desktop.php KDE 4.0 Visuelle Guide:] og dette [http://media.ereslibre.es/2008/06/kde41.ogg 4.1 screencast] giver et udemærket overblik over de tidlige udgaver af KDE Software Collection 4.
''Yderligere information'':
* [[Special:myLanguage/Plasma#Activities|Hvordan laves en aktivitet]]
<span id="Akonadi"></span>
===Akonadi===
:Mekanisme for lagring og tilgang til alle ''PIM'' (Personlig Informations Manager) data i ''KDE''. Den lader forskelige programmer at tilgå nødvendig information på et sted. Bemærk, at '''Akonadi''' ikke ændrer dataformater (''vcard'', ''iCalendar'', ''mbox'', ''maildir'' etc.) - det er blot en ny måde at tilgå og opdatere data.


Den følgende ordliste er ment som en hjælp til at finde vej gennem alle de nye navne og begreber. I nogle tilfælde kan du finde et link fra et KDE 3 begreb til det tilsvarende begreb, som bruges i forbindelse med KDE SC 4 software.
:De væsentligste årsager til '''Akonadis''' design og udvikling er af teknisk natur. Det handler fx om at have &eacute;n måde at tilgå PIM-data (kontakter, kalendere, emails og lignende) fra forskellige programmer (fx '''KMail''' og '''KWord''') og såleden undgå at skulle løse de samme programmeringsopgaver mange steder.


:Et andet mål er at afkoble grafiske programmer som '''KMail''' fra direkte tilgang til eksterne ressourcer som mail-servere; disse var tidligere en væsentlig kilde til programfejl og problemer med programmernes ydelse og responsivitet.


;<span id="Activities">'''Aktiviteter (Activities)'''</span>
''Yderligere information''
:Aktiviteter er samlinger af Plasma widgets, som har deres eget wallpaper - lidt lige som virtuelle skriveborde, men ikke helt.  
* [[Akonadi Akonadi for KDE's PIM]]
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Akonadi Wikipedia - Akonadi]
* [https://techbase.kde.org/Projects/PIM/Akonadi Techbase - Akonadi]
<span id="Containment"></span>
===Baloo===
[[Special:myLanguage/Baloo|Baloo]] er en filindekserings- og søgetjeneste, som '''Dolphin''' og '''Elisa''' bruger til at hente metadata for filer og til at muliggøre globale søgninger. Kør <code>balooctl check</code> i en terminal for at finde ud af om et indeks er blevet oprettet. <code>balooctl disable</code> og <code>balooctl status</code> kan også være nyttige.


:For eksempel kan du have en &quot;arbejdsaktivitet&quot; med commit rss feeds, en note med din huskeseddel, en Mappevisning med dine arbejdsrelaterede filer og et neutralt wallpaper.
''Yderligere information'':
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Baloo Baloo]
<span id="Containment"></span>
=== Breeze ===
Breeze er standardtemaet i Plasma 5


:Ved siden af det har du din &quot;fritidsaktivitet&quot; med visning af familjebilleder, rss feeds fra dine yndlingsblogs, en Mappevisning med din filmsamling, en twitter applet og selvfølgelig det Irom Maiden wallpaper, som du har haft siden de tidlige 80ere.
''Yderligere information''
* [https://cgit.kde.org/breeze.git/ Git repository]


:Præcis kl. 5 skifter du fra arbejdsaktiviteten til din fritidsaktivitet.
===Containment===
 
:''Containments'' er det højeste niveau for gruppering af widgets. Hver Containment håndterer layout og konfigurationsdata for sine widgets uafhængigt af andre Containments.
:''Yderligere information'':
::[[Plasma/FAQ_(da)#Hvordan kan jeg tilføje/fjerne en aktivitet?|Hvordan laves en aktivitet]]
 
 
;<span id="Akonadi">'''Akonadi'''</span>
:Mekanisme for lagring og tilgang til alle PIM (Personlig Informations Manager) data i KDE SC 4. Et samlet lagrings- og tilgangssystem muliggør en effektivitet og fleksibilitet, som ikke var mulig under KDE 3, hvor hver PIM komponent havde sit eget system. Bemærk, at Akonadi ikke ændrer dataformater (vcard, iCalendar, mbox, maildir etc.) - det er blot en ny måde at tilgå og opdatere data.
 
:De væsentligste årsager til Akonadis design og udvikling er af teknisk natur. Det handler fx om at have &eacute;n måde at tilgå PIM-data (kontakter, kalendere, emails og lignende) fra forskellige applikationer (fx KMail og KWord) og såleden undgå at skulle løse de samme programmeringsopgaver mange steder.
 
:Et andet mål er at afkoble grafiske applikationer som KMail fra direkte tilgang til eksterne ressourcer som mail-servere; disse var tidligere en væsentlig kilde til programfejl og problemer med applikationernes ydelse og responsivitet.
 
:''Yderligere information''
::[http://userbase.kde.org/Akonadi/ Akonadi for KDE's PIM]
::[http://en.wikipedia.org/wiki/Akonadi Wikipedia - Akonadi]
::[http://techbase.kde.org/Projects/PIM/Akonadi Techbase - Akonadi]
 
 
;<span id="aRts">'''aRts'''</span>
:Lydsystemet i KDE 2 og 3. Det havde problemer når to lydkilder blev afspillet samtidig. På Plasma-skrivebordet er det blevet erstattet med [[#Phonon|Phonon]].
 
:''Yderligere information'':
::[http://en.wikipedia.org/wiki/ARts Wikipedia - aRts]
::[http://www.arts-project.org/gen/newsarchive/news_2000.html aRtsHome Page]
 
 
;<span id="Containment">'''Containment'''</span>
:Containments er det højeste niveau for gruppering af widgets. Hver Containment håndterer layout og konfigurationsdata for sine widgets uafhængigt af andre Containments.


:Det betyder, at du kan gruppere widgets indenfor en Containment efter deres betydning for dit arbejdsmønster og ikke være afhængig af mappestrukturen.     
:Det betyder, at du kan gruppere widgets indenfor en Containment efter deres betydning for dit arbejdsmønster og ikke være afhængig af mappestrukturen.     
<span id="D-Bus"></span>
===D-Bus===
:Et system til kommunikation mellem programmer. D-Bus er udviklet af Red Hat<sup>®</sup> og er stærkt påvirket af KDE3's ''DCOP'', som det erstatter.


''Yderligere information'':
* [https://freedesktop.org/wiki/Software/dbus FreeDesktop.org: What is D-Bus?]
* [https://en.wikipedia.org/wiki/D-Bus Wikipedia: D-Bus]
<span id="Dolphin"></span>
===Dolphin===
:'''Dolphin''' er den fil manager, som bruges som standard i KDE Plasma Den har både et sidepanel (''Steder'') og et ''brødkrumme spor'' oven over hovedvinduet. Den har forskellige avancerede funktioner så som delte vinduer og individuelle visninger i forskellige vinduer. Montering og afmontering af USB enheder kan klares i sidepanelet. Andre mapper kan føjes til Steder-panelet. En ''trævisning'' er også mulig.


;<span id="D-Bus">'''D-Bus'''</span>
''Yderligere information'':
:Et system til kommunikation mellem applikationer udviklet af Red Hat. D-Bus er påvirket af KDE3's DCOP, som det erstatter.
*[https://en.wikipedia.org/wiki/Dolphin_(software) Wikipedia- Dolphin (software)]
 
* [[Special:MyLanguage/Tutorials/File_Management|Vejlednig til filhåndtering fra UserBase]]
:''Yderligere information'':
<span id="Flake"></span>
::[http://freedesktop.org/wiki/Software/dbus FreeDesktop.org: What is D-Bus?]
===Flake===
::[http://en.wikipedia.org/wiki/D-Bus Wikipedia: D-Bus]
:''Flake'' er et programbibliotek til brug for [https://krita.org/en/ Krita] og [[Special:myLanguage/Calligra|Calligra]]. Det håndterer ''Former'' (''Shapes''), hvori indhold kan vises og ''Værktøjer'' (''Tools'') til at håndtere indholdet. Former kan forstørres, formindskes og roteres, og flere Former kan kobles sammen og fungere som en enkelt Form. Tekst kan flyde rundt om Former.  
 
 
;<span id="Dolphin">'''Dolphin'''</span>
:Dolphin er den fil manager, som bruges som standard i KDE SC 4. Den har både et sidepanel (Steder) og et &#039;brødkrumme spor&#039; oven over hovedvinduet. Delte vinduer er mulige, og visninger kan anvendes på individuelle vinduer. Montering og afmontering af USB enheder kan klares i sidepanelet. Andre mapper kan føjes til Steder-panelet. En trævisning er også mulig.
 
:''Yderligere information'':
::[http://en.wikipedia.org/wiki/Dolphin_(software) Wikipedia- Dolphin_(software)]
::[http://dot.kde.org/2007/03/01/road-kde-4-dolphin-and-konqueror Road to KDE 4: Dolphin and Konqueror]
::[http://arstechnica.com/news.ars/post/20070405-afirst-look-at-dolphin-the-kde-4-file-manager.html Ars Technica: A First Look at Dolphin]
::[http://www.youtube.com/watch?v=i4HS1v0a9Xs Youtube - KDE 4 rev 680445 - Dolphin]
::[http://introducingkde4.blogspot.com/2007/12/dolphin.html Introducing KDE 4 Blog - Dolphin]
::[[Tutorials/File_Management_(da)|Vejlednig til filhåndtering fra UserBase]]
 
;<span id="Extender">'''Extender'''</span>
:En Extender er en speciel slags popup, som for eksempel kan vokse ud af et Plasma panel, og som har aftagelige dele. Extender er et nyt begreb, som blev indført i Plasma med KDE 4.2. Systembeskeder bruger allerede dette system. Dette muliggør for eksempel, at en bruger kan trække en systembesked om en filoverførsel eller en filkopiering ud på skrivebordet og følge den der. Det samme kan gøres med andre slags systembeskeder.
 
:''Yderligere information'':
::[http://kde-look.org/content/show.php/KDE+Extender+Mockup?content=30012 Mockup Screenshots]  
::[http://plasma.kde.org/cms/1069 The Elements of Plasma]
 
 
;<span id="Flake">'''Flake'''</span>
:Flake er et programbibliotek til brug for KOffice2. Det håndterer Former (Shapes), hvori indhold kan vises og Værktøjer (Tools) til at håndtere indholdet. Former kan forstørres, formindskes og roteres, og flere Former kan kobles sammen og fungere som en enkelt Form. Tekst kan flyde rundt om Former.
 
:''Yderligere information'':
::[http://wiki.koffice.org/index.php?title=Flake KOffice Wiki - Flake]
 
 
;<span id="Hent smarte nye ting">'''Hent smarte nye ting'''</span>
:Hent smarte nye ting (Get Hot New Stuff, GHNS) er en åben standard, som gør det let for brugere at hente og installere forskellige udvidelser til deres applikationer. Vores implementering af GHNS bruges af Plasma (for eksempel til at få nye skrivebordstemaer) og af mange applikationer og widgets.
 
:''Yderligere information'':
::[http://ghns.freedesktop.org GHNS' websted]
::[http://lwn.net/Articles/227855/ En artikel om GHNS i KDE SC 4]
 
 
;<span id="Home_Directory">'''Hjemmemappe'''</span>
:Mappen, hvor alle dine filer gemmes. Du kan gemme filer uden for denne mappe, men alle applikationer er konfigureret til at foreslå, at du gemmer her, så det er nemmest at samle alle dine ting her.
 
:''Yderligere information'':
::[http://en.wikipedia.org/wiki/Home_directory wikipedia]
 
 
;<span id="KControl">'''KControl'''</span>
:KDEs kontrolcenter for globale indstillinger i KDE3. I KDE SC 4 erstattes den af [[#System Settings|Systemindstillinger]].
 
 
;<span id="KDOM">'''KDOM'''</span>
:Et [[#KPart|KPart]] modul som muliggør visning KHTML DOM (Document Object  Model) i alle applikationer. [[#KSVG|KSVG2]] er baseret på KDOM i KDE SC 4.
 
 
;<span id="KHTML">'''KHTML'''</span>
:KHTML er KDEs komponent til HTML-fremvisning på Plasma-skrivebordet, og bruges af browseren Konqueror. KHTML tilbyder en KPart, som lader KDE applikationer vise webindhold. Nu introduceres også Qt's WebKit til Plasma og andre udviklingsplatforme.
 
 
;<span id="Kicker">'''Kicker'''</span>
:I KDE 3 er Kicker den flytbare bjælke i bunden af skærmen (undertiden kaldet [[#Panel|panelet]]), hvor startmenuen, skærmvælgeren ([[#Pager|Pager]]) og knapper til at starte programmer ligger.
 
 
;<span id="Kickoff">'''Kickoff'''</span>
:I KDE SC 4 (og nogle sene versioner KDE 3) en startmenu, hvor applikationer sorteres i grupper efter funktion. &#039;Favoritter&#039; erstatter &#039;Mest brugte applikationer&#039; fra den klassiske startmenu, og applikationer kan føjes til den. Højre-klik giver også mulighed for at føje applikationer til skrivebord eller panel. Et søgefelt giver hurtig adgang til mindre brugte applikationer. Der arbejdes på andre menuer, da KDE SC 4 kan have mere end en startmenu.
 
:''Yderligere information'':
::[http://home.kde.org/~binner/kickoff/sneak_preview.html Kickoff Sneak Preview]
::[http://en.opensuse.org/Kickoff Dokument om Kickoffs design]
 
;<span id="KJS">'''KJS'''</span>
:KDE-platformens JavaScript komponent.
 
 
;<span id="KInfoCenter">'''KInfoCenter'''</span>
:Kinfocenter var oprindeligt en del af [[#Kcontrol|Kcontrol]], men blev et selvstændigt program i KDE 3.1.  I KDE SC 4 op til 4.4 erstattes det af moduler i [[#System Settings|System Settings]], for det meste af [[#Solid|Solid]]. I KDE SC 4.5 bliver den igen introduceret som en selvstændig applikation.
 
:''Yderligere information'':
::[http://en.wikipedia.org/wiki/Kinfocenter Wikipedia - KInfoCenter]
 
 
;<span id="KIO">'''KIO'''</span>
:KDE Input/Output system giver et samlet API for håndtering af filer, hvad enten de er lokale eller ligger på en fjernserver. Desuden understøtter KIO Slaver individuelle protokoller som fx http, ftp, smb, nfs, ssh (fish), man tar og zip. 
 
:''Yderligere information'':
::[http://en.wikipedia.org/wiki/KIO Wikipedia - KIO]
::[http://www.linux.com/feature/124686 Linux.com - Master the KIO slaves]
::[http://osdir.com/Article2159.phtml Breaking the Network Barrier]
 
 
;<span id="Kiosk">'''Kiosk'''</span>
:[http://techbase.kde.org/KDE_System_Administration/Kiosk/Introduction Kiosk] er et system til at begrænse anvendelsesmulighederne af et system baseret på KDE-platformen; det er ideelt til lave et låst system fx til brug i Internetcafeer. Kiosk findes både i KDE 3 og KDE SC 4, men administrationsredskabet Kiosktool er kun til rådighed i KDE 3. Kiosktool kan bruges til at konfigurere KDE SC 4 programmer eller man kan vedligeholde Kioskkonfigurationer ved at redigere konfigurationsfiler direkte.
 
 
;<span id="KPart">'''KPart'''</span>
:En KPart er en individuel komponent af Plasma-skrivebordet, som tillader applikationer at dele deres tjenester med andre applikationer. For eksempel bliver KMail og KOrganizer integreret (som plugins) i Kontact PIM-pakken som KParts, og Akregator viser hjemmesider ved hjælp af KHTML.
 
 
;<span id="Kross">'''Kross'''</span>
: Kross er et skript-system, som gør det muligt at understøtte forskellige skriptsprog. Et plugin system muliggør understøttelse af nye skriptsprog i fremtiden.
 
 
;<span id="KRunner">'''KRunner'''</span>
: Kommandolinjen, som åbnes fra den klassiske startmenu, med tastekombinationen Alt+F2 eller ved at højre-klikke på skrivebordet. I KDE SC 4 vil man få vist alle muligheder når man skriver en del af et kommandonavn.
 
:''Yderligere information'':
::[http://www.youtube.com/watch?v=B1-SFSmwTXw Youtube - KDE SC 4.1 KRunner]
 
 
;<span id="KSVG">'''KSVG'''</span>
: KSVG muliggør understøttelse af skalerbar vektorgrafik i en KHTML-browser. KSCG2 udbygger dette i KDE SC 4.
 
 
;<span id="KWin">'''KWin'''</span>
:KWin er vinduesmanageren. Det er igennem den, at vinduesdekorationer kan ændres og temaer kan anvendes. I KDE SC 4 er KWin blevet udbygget til at understøtte 3D Compositing effekter på skrivebordet.
 
:''Yderligere information'':
::[http://dot.kde.org/1180541665/ Road to KDE 4: KWin Composite]
::[http://francis.giannaros.org/blog/2007/12/03/kde4-desktop-effects-kwin-composite-video-tour/  KDE SC 4 Desktop Effects Video Tour]
::[http://www.youtube.com/watch?v=YrFz7IxXppU Youtube - KDE SC 4.0 KWin Composite Showcast]
::[http://www.youtube.com/watch?v=4WBLlc6xCQ4 Youtube - KWin compositing config &amp; intro]
 
 
;<span id="Mini-CLI">'''Mini-CLI'''</span>
:Se [[#KRunner|KRunner]]
 
 
;<span id="Nepomuk">'''Nepomuk'''</span>
:&#039;Networked Environment for Personalized, Ontology-based Management of Unified Knowledge&#039;, Nepomuk sigter mod at fjerne de kunstige barrierer mellem forskellige former for information for at muliggøre dynamisk klassifikation, organisering og præsentation af data for brugeren. Der kan søges i information og det kan mærkes (tagging) med intelligente data, hvad enten det er hentet ned fra Internettet, modtaget i en e-mail eller skrevet i en note. Se [http://en.wikipedia.org/wiki/Semantic_desktop The Semantic Desktop] for en uddybning af dette begreb.
 
:''Yderligere information'':
::[http://en.wikipedia.org/wiki/Semantic_desktop Wikipedia - Semantic Desktop]
::[http://en.wikipedia.org/wiki/NEPOMUK_(framework)  Wikipedia - NEPOMUK Framework]
::[http://nepomuk.semanticdesktop.org/xwiki/bin/view/Main1/ NEPOMUK website]
::[http://nepomuk.kde.org/discover/user NEPOMUK KDE]
::[[Nepomuk_(da)|Nepomuk-siden på UserBase]]
 
;<span id="Oxygen">'''Oxygen'''</span>
:Oxygen er standardtemaet i KDE SC 4. Det skal give en friskt, nyt skrivebord ved at  erstatte de forenklede, tegneserieagtige ikoner med fotorealistiske ikoner. Oxygen  bruger en palette uden mættede farver for at undgå, at ikonerne bliver en distraktion, og det bruger detaljeret skalerbar grafik (SVG).
 
:''Yderligere information'':
::[http://en.wikipedia.org/wiki/Oxygen_Project Wikipedia - Oxygen Project]
::[http://www.oxygen-icons.org/?cat=3 Oxygen Icons]
 
 
;<span id="Pager">'''Pager'''</span>
:En pager (skærmvælger) er et lille program eller panelapplet, som viser positionen af vinduer på dit skrivebord. Hvis du har flere [[#Virtual Desktops|Virtulle Skriveborde]] vil den i reglen også giver et overblik over dem alle.
 
 
;<span id="Panel">'''Panel'''</span>
:See [[#Kicker|Kicker]]. In KDE SC 4 the name &#039;kicker&#039; is dropped, and the name &#039;panel&#039; is the norm.  &#039;Applets&#039; are largely replaced by [[#Widgets|Widgets]]
 
 
;<span id="Phonon">'''Phonon'''</span>
:A cross-platform multimedia API, interfacing with existing frameworks, such as gstreamer and xine engines.  KDE 2 and 3 depended on aRts for sound.  Phonon replaces it.
 
:''Yderligere information'':
::[http://en.wikipedia.org/wiki/Phonon_(KDE) Wikipedia - Phonon (KDE)]
::[http://phonon.kde.org/cms/1030 Phonon website]
 
 
;<span id="Plasma">'''Plasma'''</span>
:In KDE SC 4 the Plasma Desktop replaces KDesktop, kicker and the superkaramba widget engine.  The applets are called Plasmoids, and range from informational widgets to mini-apps such as a calculator or dictionary. Widgets from other sources, such as SuperKaramba widgets or Google Gadgets are also supported.
 
:''More info'':
::[http://en.wikipedia.org/wiki/Plasma_(KDE) Wikipedia - Plasma (KDE)]
::[http://plasma.kde.org/cms/1107 Plasma website]
::[[Plasma|Plasma FAQ]]
::[http://www.youtube.com/watch?v=H5RpH9HOXJA&amp;feature=related  Youtube - Plasma Applets Galore (Part 1)]
::[http://liquidat.wordpress.com/ Liquidat&#039;s Blog]
 
 
;<span id="Qt">'''Qt'''</span>
:(Pronounced &#039;cute&#039;) A framework/toolkit for writing cross-platform applications. It is used by many cross-platform applications such as Opera browser, GoogleEarth and Skype. Qt is developed by Trolltech, who are now part of the Nokia company.  Qt forms the underlying library KDE software is built on.
 
:''More info'':
::[http://en.wikipedia.org/wiki/Qt_(toolkit) The Qt Toolkit]
::[http://trolltech.com/products/qt/learnmore/demo Qt Demo Videos]
 
;<span id="Solid">'''Solid'''</span>
:Solid provides a single API for hardware management.  Hardware is grouped into &#039;domains&#039;.  The initial domains relate to HAL, NetworkManager and the Bluetooth stack.Since the backends for Solid are pluggable, Solid helps application developers write less code, and have it platform independent.
 
:More Info:
::[http://solid.kde.org/cms/1058 Discover Solid]
::[http://dot.kde.org/1177385913/ Solid Brings Hardware Configuration and Control to the KDE platform]
 
 
;<span id="Soprano">'''Soprano'''</span>
:Soprano is a sub-project of [[#Nepomuk|Nepomuk]], providing a repository for gathered information such as tags, ratings, etc..  This makes the information available to [[#Strigi|Strigi]]
 
:''More info'':
::[http://tinyurl.com/334u7r More about Nepomuk-KDE: Soprano and KDE platform integration]
 
 
;<span id="Strigi">'''Strigi'''</span>
:A deep-indexed search daemon, Strigi aims to be fast and light-weight.  It also uses SHA-1 hash which will help in the identification of duplicate files.
 
:''More info'':
::[http://strigi.sourceforge.net/ Strigi - the fastest and smallest desktop searching program]
::[http://en.wikipedia.org/wiki/Strigi Wikipedia - Strigi]
 
 
;<span id="System Settings">'''System Settings'''</span>
:KDE SC 4&#039;s replacement for [[#KControl|KControl]] (Control Center) providing modular control over the KDE platform.
 
:''More info'':
::[http://www.lazytechguy.com/2008/01/kde4-system-settings.html KDE SC 4 System Settings illustrated]
 
 
;<span id="Threadweaver">'''Threadweaver'''</span>
:This thread programming library spreads work among multiple-core processors where available, prioritising them before queueing them for execution. ThreadWeaver provides a high-level job interface for multithreaded programming.  


:''More info'':
''Yderligere information'':
::[http://tinyurl.com/5edc2k Why Multithreading? (Technical article)]
* [https://community.kde.org/Calligra/Libs/Flake  KDE Community Wiki - Flake]
<span id="Get Hot New Stuff"></span>
===Hent smarte nye ting===
:''Hent smarte nye ting'' (''Get Hot New Stuff, GHNS'') er en åben standard, som gør det let for brugere at hente og installere forskellige udvidelser til deres programmer. Vores implementering af GHNS bruges af Plasma (for eksempel til at få nye skrivebordstemaer) og af mange programmer og widgets.


''Yderligere information'':
* [https://store.kde.org KDE's Store]
<span id="Home Directory"></span>
===Hjemmemappe===
:Mappen, hvor alle dine filer gemmes. Du kan gemme filer uden for denne mappe, men alle programmer er konfigureret til at foreslå, at du gemmer her, så det er nemmest at samle alle dine ting her.


;<span id="Virtual Desktops">'''Virtual Desktops'''</span>
''Yderligere information'':
:A popular concept of Unix based window managers is the one of virtual desktops. This means you have not only one screen where you can place your windows on but several. When you switch to a different desktop (usually with a pager) you will only see the windows which you started on your new desktop or moved to it. A window can also be made &quot;sticky&quot; which means it appears on all virtual desktops.
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Home_directory Wikipedia - Home directory]
<span id="KHTML"></span>
===KHTML===
:''KHTML'' er en komponent til fremvisning af HTML baseret på WebKit - den komponent, som ligger bag mange af de browsere som bruges endnu i dag (for eksemple Safari).
<span id="Kirigami"></span>
=== Kirigami ===
:'''Kirigami''' er et sæt af komponenter, som lader udviklere lave programmer, som ser godt ud og fungerer godt både på mobile platforme og på skrivebordet.


''Yderligere information'':
* [https://www.kde.org/products/kirigami/ Kirigami on kde.org]
<span id="Kickoff"></span>
===Kickoff===
:Kickoff er en startmenu til Plasma, hvor programmer sorteres i grupper efter funktion. Med højre-klik kan man også føje programmer til skrivebord eller panel. Et søgefelt giver hurtig adgang til mindre brugte programmer. Der er også alternative menuer, så som fuldskærmsprogrammet Dashboard.


;<span id="WebKit">'''WebKit'''</span>
''Yderligere information'':
:HTML rendering engine, originating from a fork of [[#KHTML|KHTML]]. Adopted by Apple and developed for Safari. Webkit brings the whole functionality back to KDE SC 4, where it is available through Qt.  
* [https://en.opensuse.org/Kickoff Dokument om Kickoffs design]
<span id="KJS"></span>
===KJS===
:KDE-platformens ''JavaScript'' komponent.
<span id="KInfoCenter"></span>
===KInfoCenter===
:'''KInfoCenter''' var oprindeligt en del af [[#KControl|KControl]], men blev et selvstændigt program i KDE 3.1. Det viser data om dit system så som energiforbrug, hardware og meget mere.


:''More info'':
''Yderligere information'':  
::[http://webkit.org/ The Webkit home page]  
* [[Special:myLanguage/KInfoCenter|KInfoCenter]]
::[http://en.wikipedia.org/wiki/Webkit Wikipedia - Webkit]
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Kinfocenter Wikipedia - KInfoCenter]
<span id="KIO"></span>
===KIO===
:''KDE Input/Output system'' giver et samlet ''API'' for håndtering af filer, hvad enten de er lokale eller ligger på en fjernserver. Desuden understøtter ''KIO slaver'' individuelle protokoller. Nogle særligt nyttige protokoller er ''http'', ''ftp'', ''smb'', ''nfs'', ''ssh'' (fish)'', ''man'', ''tar', "google drive"' og ''zip''. 


''Yderligere information'':
* [[Special:myLanguage/File transfers|En vejledning om filoverførsel]]
* [https://en.wikipedia.org/wiki/KIO Wikipedia - KIO]
* [https://www.linux.com/feature/124686 Linux.com - Master the KIO slaves]
<span id="Kiosk"></span>
===Kiosk===
* [https://techbase.kde.org/KDE_System_Administration/Kiosk/Introduction Kiosk] er et system til at begrænse anvendelsesmulighederne af et system baseret på ''KDE-platformen''; det er ideelt til lave et låst system fx til brug i Internetcafeer. Det er ikke blevet vedligeholdt i en del tid nu.
<span id="KPart"></span>
===KPart===
:En ''KPart'' er en individuel komponent af ''Plasma-skrivebordet'', som tillader programmer at dele deres tjenester med andre programmer. For eksempel bliver '''KMail''' og '''KOrganizer''' integreret (som plugins) i '''Kontact''' PIM-pakken som KParts, og '''Akregator''' viser hjemmesider ved hjælp af [[#KHTML|KHTML]].
<span id="Kross"></span>
===Kross===
: ''Kross'' er et skript-system, som gør det muligt at understøtte forskellige skriptsprog. Et plugin system muliggør understøttelse af nye skriptsprog i fremtiden.
<span id="KRunner"></span>
===KRunner===
: Den minimale kommandolinjen, som åbnes fra den klassiske startmenu, med tastekombinationen ''Alt+F2'' eller ved at højre-klikke på skrivebordet.


;<span id="Widget">'''Widget'''</span>
''Yderligere information'':
:Collins English Dictionary: &quot;Any small mechanism or device the name of which is unknown or temporarily forgotten.&quot; In KDE software terms, a widget is a single component on the canvas. Other common names that are analogous are &quot;applet&quot; or &quot;gadget&quot;. Superkaramba Themes, Apple&#039;s Dashboard, Google Gadgets, Yahoo Widgets, Vista Sidebar Widgets, Opera Widgets are all examples of other widget systems (some of which are supported by Plasma as well).
* [[Special:myLanguage/Plasma/Krunner|KRunner]]


<span id="KWin"></span>
===KWin===
:''KWin'' er KDE's vinduesmanageren. Det er igennem den, at vinduesdekorationer kan ændres og temaer kan anvendes.


;<span id="X-Server">'''X-Server'''</span>
''Yderligere information'':
:The X-Server represents a basic layer upon which the various GUIs like the KDE Plasma desktop are built. It manages the basic mouse and keyboard input (from the local host as well as from remote hosts) and provides elementary graphic routines to draw rectangles and other primitives.
* [[Special:myLanguage/KWin|KWin]]
<span id="Pager"></span>
===Pager===
:En ''pager'' (skærmvælger) er et lille program eller panelapplet, som viser positionen af vinduer på dit skrivebord. Hvis du har flere [[#Virtuelle skriveborde|virtuelle skriveborde]] vil den i reglen også giver et overblik over dem alle.
<span id="Panel"></span>
===Panel===
:Se [[#Kicker|Kicker]]. I '''Plasma''' bruges navnet "kicker" ikke mere; navnet "panel" bruges i stedet. "Appletter" er i det store og hele blevet erstattet af [[#Widget|Widgets]]


''Yderligere information'':
:* [[Special:myLanguage/Plasma/Panels|Paneler]]
<span id="Phonon"></span>
===Phonon===
:Et multimedie-API, som virker sammen med eksisterende komponenter som ''gstreamer'' og ''xine engines''.


;<span id="XMLGUI">'''XMLGUI'''</span>
''Yderligere information'':
:A programmers&#039; framework for designing the user interface. It is extensively used by ''KParts''
* [[Special:myLanguage/Phonon|Phonon]]
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Phonon_(KDE) Wikipedia - Phonon (KDE)]
* [https://phonon.kde.org/ Phonon website]
<span id="Plasma"></span>
===Plasma===
:Plasma er KDE's skrivebordsmiljø. Det er den del af skrivebordet, som du kan se. Plasma er også limen imellem paneler, plasmoider og Kickoff. Plasma Mobile lader Plasma køre på mobiltelefoner og bruger samme underliggende kodebase.


:''More info'':
''Yderligere information'':
::[http://en.wikipedia.org/wiki/XMLGUI Wikipedia - XMLGUI]  
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Plasma_(KDE) Wikipedia - Plasma (KDE)]  
::[http://en.wikipedia.org/wiki/Qt_Style_Sheets Wikipedia - Qt Style Sheets]
* [https://plasma.kde.org/cms/1107 Plasma website]
* [[Special:myLanguage/Plasma|Hovedsiden om Plasma]]
* [[Special:myLanguage/Plasma/FAQ/Index|Plasma FAQ'erne]]
<span id="Qt"></span>
===Qt===
:(Udtales "kjute") Et system til at lave programmer, som kan bruges på mange platforme. Det bruges blandt andet af '''Krita''', '''Google Earth''' og mange andre. Qt udgør den basis, som KDE's software er bygget på.


''Yderligere information'':
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Qt_(toolkit) The Qt Toolkit]
<span id="Solid"></span>
===Solid===
:''Solid'' giver et samlet API til håndtering af hardware. Hardware grupperes i "domæner". Til at begynde med er der domæner, som relaterer til ''HAL'', ''NetworkManager'' og ''Bluetooth''. Solid gør det lettere for udviklere at understøtte forskellig hardware uafhængigt af platformen.


;<span id="ZUI">'''ZUI'''</span>
''Yderligere information'':
:The Zooming User Interface.  &quot;By zooming out, users can get an overview of all the object groupings that they have made. These groupings may reflect the projects they are working on, be ways to keep different sets of files organized, etc. By hovering or clicking on one of these groups when zoomed out, users can either get a preview/snapshot of what is in the grouping, or zoom in on that grouping so that it is displayed full size on the physical screen.&quot; aseigo.  
* [https://solid.kde.org/cms/1058 Discover Solid]
<span id="System Settings"></span>
===Systemindstillinger===
:Systemindstillingerne er det samlende sted, hvor du kan ændre og tilpasse mange aspekter af Plasma-skrivebordet og KWin så som ikontemaer, skrivebordseffekter og genveje.


:''More info'':
''Yderligere information'':
::[http://www.youtube.com/watch?v=EhODrJkoidA Youtube ZUI demo]
* [[Special:myLanguage/System Settings|System Settings]]
<span id="Threadweaver"></span>
===Threadweaver===
:Et programbibliotek til multipl-core processorer, som deler arbejder mellem de forskellige core"er og prioriterer det før det stilles i kø til udførelse. ''ThreadWeawer'' giver en højniveau-grænseflade til multithread programmering.  


''Yderligere information'':
* [https://www.englishbreakfastnetwork.org/apidocs/apidox-kde-4.0/kdelibs-apidocs/threadweaver/html/Why.html Hvorfor Multithreading? (Teknisk artikel)]
<span id="Virtual Desktops"></span>
===Virtuelle skriveborde===
:Et populært begreb hos Unix-baserede vindues-systemer. Du har ikke kun en skærm, hvor alle dine vinduer skal placeres; du kan sprede dem ud over flere skærme. Når du skifter til en ny skærm (som regel via en "pager") vil du kun se de vinduer, som du har startet på denne skærm eller flyttet til den. Et vindue kan dog gøres "sticky", hvilket betyder at det vises på alle virtuelle skriveborde.
<span id="WebKit"></span>
===WebKit===
:Komponent til visnig af HTML, som er udviklet fra en forgrening af [[#KHTML|KHTML]]. Overtaget af Appel og udviklet til deres Safari browser.


''Yderligere information'':
* [https://webkit.org/ The Webkit home page]
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Webkit Wikipedia - Webkit]
<span id="Widget"></span>
===Widget===
:Ifølge Collins English Dictionary: "en lille mekanisme eller indretning hvis navn ikke kendes eller er blevet glemt." I forbindelse med KDE software er et '''widget''' en enkelt komponent på skærmen. Andre almindelige navne for widgets er "applet" og "gadget". Superkaramba temaer, Apple"s Dashboard, Google Gadgets, Yahoo Widgets, Vista Sidebar Widgets og Opera Widgets er alle eksempler på andre widget systemer (nogle af dem understøttes også af Plasma).
<span id="X-Server"></span>
===X-server===
:''X-serveren'' repræsenterer et grundlæggende lag, som forskellige brugerflader så som KDE's Plasma-skrivebord er bygget på. Den håndterer elementære input fra mus og tastatur (både fra den lokale maskine og fra fjeropkoblede maskiner) og stiller forskellige basale grafiske rutiner til rådighed.
<span id="XMLGUI"></span>
===XMLGUI===
:Et system, som udviklere kan bruge til at designe grafiske brugerflader. Det er meget brugt af ''KParts''.


''Yderligere information'':
* [http:s//en.wikipedia.org/wiki/XMLGUI Wikipedia - XMLGUI]
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Qt_Style_Sheets Wikipedia - Qt Style Sheets]


{|style="text-align:right"
{{Prev|Special:myLanguage/An_introduction_to_KDE|En introduktion til KDE}}
|'''Back to [[An_introduction_to_KDE|the Introduction page''']]
|}


[[Category:Getting Started]]
[[Category:Kom i gang/da]]
[[Category:System]]
[[Category:System/da]]

Latest revision as of 15:07, 8 October 2022

Denne side er tænkt som en ikke-teknisk reference med links til yderligere information eller demonstration. Se også Fagudtryk

Aktiviteter

Aktiviteter er samlinger af Plasma "widgets", som har deres eget wallpaper - lidt lige som virtuelle skriveborde, men ikke helt.
For eksempel kan du have en "arbejdsaktivitet" med commit rss feeds, en note med din huskeseddel, en Mappevisning med dine arbejdsrelaterede filer og et neutralt wallpaper.
Ved siden af det har du din "fritidsaktivitet" med visning af familjebilleder, rss feeds fra dine yndlingsblogs, en Mappevisning med din filmsamling, en twitter applet og selvfølgelig det Iron Maiden wallpaper, som du har haft siden de tidlige 80ere.
Præcis kl. 5 skifter du fra "arbejdsaktiviteten" til din "fritidsaktivitet".

Yderligere information:

Akonadi

Mekanisme for lagring og tilgang til alle PIM (Personlig Informations Manager) data i KDE. Den lader forskelige programmer at tilgå nødvendig information på et sted. Bemærk, at Akonadi ikke ændrer dataformater (vcard, iCalendar, mbox, maildir etc.) - det er blot en ny måde at tilgå og opdatere data.
De væsentligste årsager til Akonadis design og udvikling er af teknisk natur. Det handler fx om at have én måde at tilgå PIM-data (kontakter, kalendere, emails og lignende) fra forskellige programmer (fx KMail og KWord) og såleden undgå at skulle løse de samme programmeringsopgaver mange steder.
Et andet mål er at afkoble grafiske programmer som KMail fra direkte tilgang til eksterne ressourcer som mail-servere; disse var tidligere en væsentlig kilde til programfejl og problemer med programmernes ydelse og responsivitet.

Yderligere information

Baloo

Baloo er en filindekserings- og søgetjeneste, som Dolphin og Elisa bruger til at hente metadata for filer og til at muliggøre globale søgninger. Kør balooctl check i en terminal for at finde ud af om et indeks er blevet oprettet. balooctl disable og balooctl status kan også være nyttige.

Yderligere information:

Breeze

Breeze er standardtemaet i Plasma 5

Yderligere information

Containment

Containments er det højeste niveau for gruppering af widgets. Hver Containment håndterer layout og konfigurationsdata for sine widgets uafhængigt af andre Containments.
Det betyder, at du kan gruppere widgets indenfor en Containment efter deres betydning for dit arbejdsmønster og ikke være afhængig af mappestrukturen.

D-Bus

Et system til kommunikation mellem programmer. D-Bus er udviklet af Red Hat® og er stærkt påvirket af KDE3's DCOP, som det erstatter.

Yderligere information:

Dolphin

Dolphin er den fil manager, som bruges som standard i KDE Plasma Den har både et sidepanel (Steder) og et brødkrumme spor oven over hovedvinduet. Den har forskellige avancerede funktioner så som delte vinduer og individuelle visninger i forskellige vinduer. Montering og afmontering af USB enheder kan klares i sidepanelet. Andre mapper kan føjes til Steder-panelet. En trævisning er også mulig.

Yderligere information:

Flake

Flake er et programbibliotek til brug for Krita og Calligra. Det håndterer Former (Shapes), hvori indhold kan vises og Værktøjer (Tools) til at håndtere indholdet. Former kan forstørres, formindskes og roteres, og flere Former kan kobles sammen og fungere som en enkelt Form. Tekst kan flyde rundt om Former.

Yderligere information:

Hent smarte nye ting

Hent smarte nye ting (Get Hot New Stuff, GHNS) er en åben standard, som gør det let for brugere at hente og installere forskellige udvidelser til deres programmer. Vores implementering af GHNS bruges af Plasma (for eksempel til at få nye skrivebordstemaer) og af mange programmer og widgets.

Yderligere information:

Hjemmemappe

Mappen, hvor alle dine filer gemmes. Du kan gemme filer uden for denne mappe, men alle programmer er konfigureret til at foreslå, at du gemmer her, så det er nemmest at samle alle dine ting her.

Yderligere information:

KHTML

KHTML er en komponent til fremvisning af HTML baseret på WebKit - den komponent, som ligger bag mange af de browsere som bruges endnu i dag (for eksemple Safari).

Kirigami

Kirigami er et sæt af komponenter, som lader udviklere lave programmer, som ser godt ud og fungerer godt både på mobile platforme og på skrivebordet.

Yderligere information:

Kickoff

Kickoff er en startmenu til Plasma, hvor programmer sorteres i grupper efter funktion. Med højre-klik kan man også føje programmer til skrivebord eller panel. Et søgefelt giver hurtig adgang til mindre brugte programmer. Der er også alternative menuer, så som fuldskærmsprogrammet Dashboard.

Yderligere information:

KJS

KDE-platformens JavaScript komponent.

KInfoCenter

KInfoCenter var oprindeligt en del af KControl, men blev et selvstændigt program i KDE 3.1. Det viser data om dit system så som energiforbrug, hardware og meget mere.

Yderligere information:

KIO

KDE Input/Output system giver et samlet API for håndtering af filer, hvad enten de er lokale eller ligger på en fjernserver. Desuden understøtter KIO slaver individuelle protokoller. Nogle særligt nyttige protokoller er http, ftp, smb, nfs, ssh (fish), man, tar', "google drive"' og zip.

Yderligere information:

Kiosk

  • Kiosk er et system til at begrænse anvendelsesmulighederne af et system baseret på KDE-platformen; det er ideelt til lave et låst system fx til brug i Internetcafeer. Det er ikke blevet vedligeholdt i en del tid nu.

KPart

En KPart er en individuel komponent af Plasma-skrivebordet, som tillader programmer at dele deres tjenester med andre programmer. For eksempel bliver KMail og KOrganizer integreret (som plugins) i Kontact PIM-pakken som KParts, og Akregator viser hjemmesider ved hjælp af KHTML.

Kross

Kross er et skript-system, som gør det muligt at understøtte forskellige skriptsprog. Et plugin system muliggør understøttelse af nye skriptsprog i fremtiden.

KRunner

Den minimale kommandolinjen, som åbnes fra den klassiske startmenu, med tastekombinationen Alt+F2 eller ved at højre-klikke på skrivebordet.

Yderligere information:

KWin

KWin er KDE's vinduesmanageren. Det er igennem den, at vinduesdekorationer kan ændres og temaer kan anvendes.

Yderligere information:

Pager

En pager (skærmvælger) er et lille program eller panelapplet, som viser positionen af vinduer på dit skrivebord. Hvis du har flere virtuelle skriveborde vil den i reglen også giver et overblik over dem alle.

Panel

Se Kicker. I Plasma bruges navnet "kicker" ikke mere; navnet "panel" bruges i stedet. "Appletter" er i det store og hele blevet erstattet af Widgets

Yderligere information:

Phonon

Et multimedie-API, som virker sammen med eksisterende komponenter som gstreamer og xine engines.

Yderligere information:

Plasma

Plasma er KDE's skrivebordsmiljø. Det er den del af skrivebordet, som du kan se. Plasma er også limen imellem paneler, plasmoider og Kickoff. Plasma Mobile lader Plasma køre på mobiltelefoner og bruger samme underliggende kodebase.

Yderligere information:

Qt

(Udtales "kjute") Et system til at lave programmer, som kan bruges på mange platforme. Det bruges blandt andet af Krita, Google Earth og mange andre. Qt udgør den basis, som KDE's software er bygget på.

Yderligere information:

Solid

Solid giver et samlet API til håndtering af hardware. Hardware grupperes i "domæner". Til at begynde med er der domæner, som relaterer til HAL, NetworkManager og Bluetooth. Solid gør det lettere for udviklere at understøtte forskellig hardware uafhængigt af platformen.

Yderligere information:

Systemindstillinger

Systemindstillingerne er det samlende sted, hvor du kan ændre og tilpasse mange aspekter af Plasma-skrivebordet og KWin så som ikontemaer, skrivebordseffekter og genveje.

Yderligere information:

Threadweaver

Et programbibliotek til multipl-core processorer, som deler arbejder mellem de forskellige core"er og prioriterer det før det stilles i kø til udførelse. ThreadWeawer giver en højniveau-grænseflade til multithread programmering.

Yderligere information:

Virtuelle skriveborde

Et populært begreb hos Unix-baserede vindues-systemer. Du har ikke kun en skærm, hvor alle dine vinduer skal placeres; du kan sprede dem ud over flere skærme. Når du skifter til en ny skærm (som regel via en "pager") vil du kun se de vinduer, som du har startet på denne skærm eller flyttet til den. Et vindue kan dog gøres "sticky", hvilket betyder at det vises på alle virtuelle skriveborde.

WebKit

Komponent til visnig af HTML, som er udviklet fra en forgrening af KHTML. Overtaget af Appel og udviklet til deres Safari browser.

Yderligere information:

Widget

Ifølge Collins English Dictionary: "en lille mekanisme eller indretning hvis navn ikke kendes eller er blevet glemt." I forbindelse med KDE software er et widget en enkelt komponent på skærmen. Andre almindelige navne for widgets er "applet" og "gadget". Superkaramba temaer, Apple"s Dashboard, Google Gadgets, Yahoo Widgets, Vista Sidebar Widgets og Opera Widgets er alle eksempler på andre widget systemer (nogle af dem understøttes også af Plasma).

X-server

X-serveren repræsenterer et grundlæggende lag, som forskellige brugerflader så som KDE's Plasma-skrivebord er bygget på. Den håndterer elementære input fra mus og tastatur (både fra den lokale maskine og fra fjeropkoblede maskiner) og stiller forskellige basale grafiske rutiner til rådighed.

XMLGUI

Et system, som udviklere kan bruge til at designe grafiske brugerflader. Det er meget brugt af KParts.

Yderligere information: